Tholen - Deze week vond het Amerikaanse sierteeltevenement Cultivate plaats in Columbus, Ohio. De combinatie tussen educatieve sessies en beurs resulteert in het grootste evenement voor de groene sector in Noord-Amerika, en ook dit jaar was Nederland daarbij goed vertegenwoordigd. Veredelaars, opkwekers en technische toeleveranciers verwelkomden duizenden telers en anderen geïnteresseerden in hun stand.
De beurs leek soms wat rustiger dan het voorgaande jaren was en zeker op zondag werd gesproken over het nut van een beurs op deze weekenddag. Zeker in combinatie met de finale van het EK voetbal was het in de middag behoorlijk tam. Dat werd op de drukbezochte maandag meer dan goedgemaakt en ook op de traditioneel weer rustigere dinsdag kwamen nog een aantal interessante bezoekers voorbij.
Klik hier voor de fotoreportage van de sierteelt
Klik hier voor de fotoreportage van de toeleveranciers
Regen, regen, en nog eens regen
De sierteelt heeft een uitdagend jaar tot nu toe. Een veel besproken onderwerp was de regen. Zowel in Europa als in Noord-Amerika is er veel regen geweest in het voorjaar. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de productie, maar ook voor de consument. Er is een relatief korte periode in het jaar dat mensen naar de tuincentra gaan en in hun tuin werken. Als die weekenden regenachtig zijn, heeft dat dus grote gevolgen. Bovendien helpt de Amerikaanse economie niet mee. Bloemen en planten blijven een luxeproduct. Als de consument krap bij kas zit, is een boeket of nieuwe tuinplant geen prioriteit.
De industrie kende tijdens de pandemie bijzonder succesvolle jaren. Mensen bleven thuis en besteedden hun geld aan bloemen en planten voor in huis en in de tuin. Er was hoop dat dit na de pandemie zou doorzetten, maar dat is niet het geval gebleken. Toch lijkt dit jaar beter te zijn dan vorig jaar het geval was, en zijn de vooruitzichten voor 2025 nog positiever.
Een ander belangrijk punt in Noord-Amerika zijn de Amerikaanse verkiezingen van later dit jaar. Hoewel er normaliter op beurzen in de VS niet over politiek gepraat wordt, werd dit onderwerp toch af en toe aangesneden, mede door de aanslag op kandidaat Trump afgelopen zaterdag. Mocht hij opnieuw gekozen worden, dan wordt verwacht dat dit vooral effect gaat hebben op de beschikbaarheid van (illegale) arbeid, op de rente (omlaag) en op invoerheffingen (omhoog).
Al met al levert het een klimaat op waarin veel aandacht is voor automatisering: arbeid is nog nooit duurder geweest in de VS, en tegelijkertijd is er nog nooit zo'n groot tekort geweest aan werkers. Geen wonder dat de leveranciers van automatiserings- en robotiseringsoplossingen in groten getale aanwezig waren en ook veel bezoekers konden verwelkomen. Ook de traditioneel goed vertegenwoordigde Amish gemeenschap bekeek deze oplossingen met interesse, of verwondering.
Verder zagen we uiteraard diverse nieuwe soorten voorbijkomen en hebben we van een paar bedrijven nieuws gehoord over uitbreidingen van de productie - maar daar gaan we het pas na onze zomervakantie verder over hebben. Eerst maar eens de foto's!