Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Laura Fajardo, De Ruiter Colombia over de variëteit 'Be Sweet':

"De markt staat steeds meer open voor nieuwe ontwikkelingen in kleuren, vormen en openingen"

"Het is een voortdurende uitdagingen om te voldoen aan de eisen van onze klanten", zegt Laura Fajardo van De Ruiter Colombia. De Ruiter, een Nederlands rozenveredelingsbedrijf met proef- en selectiegebieden in Europa, Afrika, Zuid-Amerika, India en China, is al dertig jaar aanwezig in Colombia. In 2022 lanceerde De Ruiter Colombia de variëteit 'Be Sweet' om aan de vraag van de Amerikaanse markt te voldoen. In dit artikel vertelt Laura meer over dit roze ras en hoe het door klanten is ontvangen.

Voldoen aan de vraag
"Onze klanten zijn met de dag veeleisender bij het selecteren van variëteiten vanwege de hoge teeltkosten, klimaatverandering en een veeleisende markt", zegt Laura. "In het belangrijkste teeltgebied van rozen in Colombia (Sabana de Bogota) zijn de effecten van klimaatverandering duidelijk zichtbaar. Eén van de gevolgen van klimaatverandering zijn de omstandigheden die bevorderlijk zijn voor de ontwikkeling van ziekten zoals Botrytis en valse meeldauw, wat een uitdaging is voor de ontwikkeling van variëteiten die voldoen aan de meeste eigenschappen die nodig zijn in Colombia. Bovendien wordt ongeveer 80% van de Colombiaanse rozen geëxporteerd naar de Amerikaanse markt. Dit is de belangrijkste sector voor Colombiaanse rozenproducenten. Daarom moeten onze producten voldoen aan de eisen van onze telers en de Amerikaanse markt."

De 'Be Sweet' variëteit
In het licht van deze ontwikkelingen heeft De Ruiter Colombia de 'Be Sweet' variëteit toegevoegd aan haar assortiment. Volgens het bedrijf heeft deze variëteit een roze kleur en een klassieke opening. De knophoogte van deze roos is 60-70 mm en de steellengte 60-80 mm. Bovendien is volgens het team van De Ruiter de plant gemakkelijk te beheren en niet zo vatbaar voor ziekten.


De variëteit 'Be Sweet

De rozen worden onder andere geproduceerd door Grupo Andes, en Laura benadrukt dat dit niet zonder reden is: "Grupo Andes is één van de meest traditionele bedrijven in Colombia en onderscheidt zich door de hoge kwaliteit. Hun bloemen worden naar veel landen geëxporteerd. We werken al samen met Grupo Andes sinds De Ruiter aanwezig is in Colombia", vertelt Laura.

De 'Be Sweet' variëteit in een kas

"Binnen het portfolio van DeRuiter Colombia is 'Be Sweet' één van de opvallende variëteiten van het roze kleurenassortiment dankzij de heldere kleuren, het lange vaasleven en de goede agronomische kenmerken: een hoge productiviteit en een goede steellengte en knopgrootte. Bovendien is de voorbereiding van de trossen van 'Be Sweet' gemakkelijker dankzij de homogeniteit in de opening en de lengte van hun stelen. En last but not least heeft deze roos een goede winstgevendheid."

Hoewel Colombiaanse telers zich voornamelijk richten op de Amerikaanse markt, benadrukt Laura dat de 'Be Sweet' variëteit wordt verkocht aan zowel klanten in de VS als in Europa, zoals blijkt uit de ervaring van Grupo Andes. "Tania Dolinko, commercieel manager van Grupo Andes vertelde me dat klanten uit Europa en Azië de variëteit waarderen vanwege de veelzijdigheid in het maken van arrangementen, goed houdbaar blijven tijdens het reizen en het lange vaasleven."


De variëteit 'Be Sweet' bij Grupo Andes

Nieuwe ontwikkelingen verkennen
Laura is optimistisch over de toekomst: "Ik denk dat de klassieke kleuren en openingen behouden zullen blijven, maar dat de markt steeds meer openstaat voor nieuwe ontwikkelingen in kleuren, vormen en openingen. Onze X-pression lijn, tuinvariëteiten, werd goed geaccepteerd door de markt en de vraag ernaar neemt jaar na jaar toe. Daarom zullen we doorgaan met het ontwikkelen van variëteiten met nieuwe openingen en kleuren voor de markt," besluit Laura.

Voor meer informatie:
Koninklijke De Ruiter
www.deruiter.com

Publicatiedatum: