Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plantenpotten worden vanaf 2026 in Engeland geaccepteerd bij huisvuilrecycling

Vanaf 2026 zullen in Engeland alle niet-zwarte, recyclebare plastic PET- of PP-plantenpotten worden geaccepteerd in huishoudelijke recycling op straat. Volgens de Horticultural Trades Association (HTA) heeft Defra deze stap bevestigd naar aanleiding van het campagnecampagne van de HTA om plastic afval te verminderen en duurzaamheid te bevorderen.

Nieuwe regeling
De nieuwe
Regeling Afvalscheiding (Engeland) 2024 voor niet-huishoudelijke gemeentelijke gebouwen wordt van kracht op 31 maart 2025. De huishoudelijke inzameling begint een jaar later op 31 maart 2026. Hoewel potten waarschijnlijk gespoeld moeten worden voordat ze gerecycled kunnen worden kan dit geïntegreerd worden in bestaande recyclingroutines. Daarnaast heeft Defra verklaard dat ministers het recyclingbeleid zo snel mogelijk zullen herzien om belanghebbenden meer zekerheid en duidelijkheid te bieden.

Liz Williams, Sustainability Executive bij de HTA, benadrukte het belang van het expliciet opnemen van plantenpotten: "De HTA heeft bij elke gelegenheid gevraagd om niet-zwarte, volledig recyclebare plastic plantenpotten expliciet op te nemen in de inzameling voor recycling op straat zonder dat de formulering open blijft voor interpretatie. Dat kan namelijk leiden tot inconsistentie tussen gemeenten.

Beleidswijziging
"Deze beleidswijziging stelt consumenten in staat om plantenpotten thuis te recyclen en betekent een grote winst voor zowel de sector als het milieu. Plastic is een waardevol materiaal en dient een essentieel doel in de milieutuinbouw maar het is cruciaal dat we het hergebruiken en recyclen. We zullen blijven aandringen op duidelijke consumenteninformatie om ervoor te zorgen dat er geen niet-zwarte plastic bloempot achterblijft."

"Hoewel dit beleid momenteel betrekking heeft op Engeland, met een voorgestelde uitbreiding naar Wales, hopen we dat het zal dienen als blauwdruk voor het hele VK. Daarmee willen we inconsistenties verminderen en recycling voor consumenten en bedrijven te vereenvoudigen. We verwachten ook dat het zal aansluiten bij breder afvalbeleid, zoals de uitgebreide verantwoordelijkheid van telers voor verpakkingen en het statiegeldsysteem waardoor milieuduurzaamheid verder wordt bevorderd."

Dit volgt op de aankondiging van de vorige regering in mei om de recyclinginzameling te vereenvoudigen.

Voor meer informatie:
Horticultural Trades Association
www.the-hta.org.uk

Publicatiedatum: