Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ilse van Es Bloemenatelier

"Soms pakt een oogst extra goed uit, zoals dahlia's dit seizoen"

Tholen - Dahlia's in allerlei soorten, maten en kleuren, zonnebloemen, lathyrus en nog veel meer bloemen bloeien in de pluktuin van Ilse van Es. Haar bloemenatelier is in Vrouwenpolder, waar ze allerlei bloemwerk maakt voor bruiloften en evenementen, maar ook workshops geeft én dus ook haar eigen pluktuin heeft.


Foto's: Puck van Elswijk

"Ik ben zo'n vier jaar geleden begonnen met mijn pluktuin," vertelt Ilse, " omdat ik graag mijn eigen bloemen wilde plukken voor alle boeketten en ander bloemwerk dat ik maak. Soms is de pluktuin ook open voor publiek, dan kunnen mensen hun eigen bloemen komen plukken. Ik ben ook recentelijk uitgebreid met een kas er bij, waardoor ik veel vroeger in het seizoen al kan beginnen met het kweken van de bloemen. Daar ik heb in het bruidsseizoen veel profijt van, én het scheelt veel kosten, want bloemen zijn best duur geworden. Daarnaast is het ook nog goed voor het milieu om zelf te kweken en niet al te veel bloemen te hoeven kopen."

Zomerbloemen
De tuin staat in het voorjaar vol met tulpen, narcissen en allerlei andere bloembollen, maar in de zomer staat er weer ander moois te bloeien, vertelt ze: "Momenteel staan er lathyrus, zonnebloemen, zinnia's en heel veel dahlia's. Ik werk heel graag met dahlia's, want ze zijn er in zoveel verschillende kleuren, vormen, structuren en maten. Sommige hebben puntige blaadjes, anderen zijn weer bolvormig. Ik haal de dahliaknollen bij Zeelanddhalia in Heinkenszand, zij hebben hele bijzondere dahlia's in hun assortiment. Ook gebruik ik de zaden van May & June in de tuin en deze verkoop ik zelf ook in mijn shopatelier. Daarnaast haal ik dahlia's, maar ook de tulpenbollen bij Fam Flower Farm, een grote kweker in de bollenstreek."


Foto: Puck van Elswijk

Favorieten
"Naast de bloemen uit eigen tuin, maak ik ook graag gebruik van Vip Roses, zij zijn echt favoriet in de bruidsboeketten die ik maak. Ik kan ze heel mooi combineren met de bloemen die ik zelf kweek, zoals de dahlia's en narcissen. Van narcissen zijn, net als dahlia's, ook zoveel verschillende soorten en het is zo leuk dat ze in mijn eigen tuin groeien," vertelt Ilse enthousiast. "In de tuin heb ik ook nog een assortiment aan droogbloemen, deze droog ik voor de winter of voor bruiloften, want ook daarvoor zijn deze nog steeds populair."

Goede oogst
"Elk seizoen is anders en elke keer is de tuin weer anders. We zijn ook afhankelijk van het weer. We hebben natuurlijk een heel nat voorjaar gehad, dus alle bloemen zijn wat later. Soms mislukt een oogst, maar soms pakt het ook juist goed uit. De dahlia's zijn extra goed dit seizoen, maar dat komt omdat ik ze heb laten opkomen in de kas. Hierdoor zijn ze niet opgegeten door slakken en zijn de knollen ook niet gaan rotten. Ik heb ze pas in de tuin geplant toen de dahlia knollen al uitkwamen." Ilse sluit af: "In juni kon ik al genieten van de eerste dahlia's en dat doe ik nog steeds."

Voor meer informatie:
Ilse van Es
Ilse van Es Bloemenatelier
Tel: 06 51783563
www.ilsevanesbloemenatelier.nl