Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Maximaal rendement met minimale emissies door techniek uit de glastuinbouw

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) lanceert een innovatieve warmte-krachtkoppeling (WKK) op haar campus in Etterbeek. Met een investering van twee miljoen euro, belooft dit project een significante vermindering in CO2-uitstoot en weer dichter bij de klimaatneutraliteit, het doel van het Klimaatactieplan van de universiteit.

Vanaf 18 december heeft de VUB een nieuwe mijlpaal bereikt in haar duurzaamheidsinspanningen. De universiteit heeft twee miljoen euro geïnvesteerd in een warmte-krachtkoppeling op de Etterbeek campus. Dit systeem is niet alleen een technologisch hoogstandje, maar het draagt ook bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot met ongeveer 1000 ton per jaar.

Klimaatneutraliteit tegen ten laatste 2050
De VUB heeft een duidelijk doel voor ogen: klimaatneutraliteit tegen ten laatste 2050. Het Klimaatactieplan van de universiteit, een project gericht op het aanpakken van milieu- en klimaatuitdagingen, speelt een belangrijke rol in het bereiken van deze doelstelling.

Maarten Cumps, energiecoördinator bij de VUB, legt uit: "Dit plan helpt onze universiteit om tegen 2030 belangrijke tussentijdse doelen te behalen. Deze zijn in overeenstemming met de wereldwijde inspanningen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. De installatie van de warmte-krachtkoppeling is een sleutelelement in dit proces. Het stelt ons in staat om ongeveer 50% van de elektriciteitsvraag op campus Etterbeek zelf op te wekken en draagt bij aan een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot."

Hoog rendement
De WKK is een efficiënte methode voor energieopwekking, waarbij elektriciteit en warmte simultaan worden geproduceerd uit dezelfde energiebron. Deze specifieke installatie genereert ongeveer 40% elektriciteit en 60% (rest)warmte, waarbij het grootste deel van deze restwarmte wordt gebruikt voor de verwarming van gebouwen tijdens de wintermaanden. In vergelijking met moderne aardgascentrales, die vaak de vrijgekomen warmte verliezen, biedt de WKK van de VUB een aanzienlijk hoger totaalrendement en een aanzienlijke vermindering in CO2-uitstoot.

De helft van de elektriciteit van de campus Etterbeek
De totale investering in het project bedraagt ongeveer twee miljoen euro, met een verwachte terugverdientijd van slechts twee jaar, afhankelijk van de energieprijzen. De WKK, een machine van Siemens met een vermogen van 1,6 MWe, zal naar verwachting ongeveer 5000 uur per jaar draaien. Hiermee genereert het ongeveer 6500 MWh elektriciteit, wat overeenkomt met 50% van de elektriciteitsbehoefte van de campus Etterbeek.

Glastuinbouw
De techniek staat niet op zichzelf. ''Warmtekrachtkoppelingen zijn normaliter veel te vinden in de Nederlandse en Vlaamse glastuinbouw''. Met een door Dordtech en Emission Blue ontwikkelde combinatie van een hoog elektrisch efficiënte (45,7%) warmte-krachtkoppeling en een DeNOx installatie wordt het rendement hoog en kan er 15% gas bespaard worden.

Voor meer informatie:
Dordrecht
[email protected]
www.dordtech.nl

Publicatiedatum: