Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VBW start kort geding tegen Topbloemen

Op 23 augustus om 10:00 uur heeft VBW een kort geding tegen Topbloemen bij de rechtbank van Haarlem, dit n.a.v. de opzegging van de samenwerking tussen Topbloemen en bloemisten. Inzet van dit kort geding is drieledig.

Opzegging Topbloemen 3 juni 2024
Op 3 juni jl. heeft Topbloemen naar de bij haar aangesloten premium-A-bloemisten (83 ondernemers) gecommuniceerd dat uiterlijk per 30 juni 2025 (liefst eerder) de samenwerking stopt. Topbloemen gaat zelf de productie en distributie van boeketten/sierteeltorders organiseren en uitvoeren middels negen regionale distributiecentra. Tegelijkertijd zullen per 1 januari 2025 de eerder overeengekomen inkoopvoordelen, met o.a. een bruto marge garantie van 50% en een orderbijdrage van € 2,--, volgens Topbloemen gaan stoppen.

Rauw op het dak
Deze boodschap kwam rauw op het dak van de aangesloten ondernemers, waarbij sommigen zich volledig hebben toegelegd op de samenwerking met Topbloemen en straks 100% van hun omzet zien verdampen.

Bijeenkomsten VBW met persoonlijke schrijnende verhalen
In een aantal bijeenkomsten met deze ondernemers heeft VBW allereerst een luisterend oor geboden. Individueel ondernemersleed, schrijnende verhalen, ongeloof en ontzetting voerden de boventoon. Dit aangevuld met ook persoonlijk leed, gerelateerd aan de opzegging en de daarbij gehanteerde werkwijze van Topbloemen.

Overleg met Topbloemen heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd
Tussentijds is gepoogd om met Topbloemen tot nadere afstemming te komen. Dit overleg heeft helaas niet het beoogde resultaat opgeleverd, waardoor een rechtsgang onvermijdelijk is.

Juridische analyse en stappen
Vanuit alle individuele ondernemersverhalen is een juridische lijn ontstaan om Topbloemen aan te spreken. In een kort geding zal het meest dringende voor deze ondernemers worden gevraagd:

  • Opheffen van exclusieve samenwerking met Topbloemen tot einde looptijd contract;
  • Ordergarantie tot einde looptijd contract van 80% van de orders van de afgelopen 12 maanden;
  • Behoud margegarantie 50% en overige overeengekomen inkoopvoordelen;

Om vervolgens daarna ook een procedure voor schade-compensatie te kunnen gaan voeren.

Bron: VBW

Publicatiedatum: