Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Salixkwekerij Bontekoe

"Daar waar CO2 wordt toegevoegd, moet het ook worden verminderd"

Tholen - "Het is schandalig dat er voor de certificering van carbon credits ergens in Afrika een boom wordt geplant," vindt Peter Bontekoe van Salixkwekerij Bontekoe. Op zijn kwekerij staan duizenden kleine en grote salix boompjes die, volgens hem, CO₂-negatief gekweekt worden.

De paradepaardjes van salixkwekerij Bontekoe
De paradepaardjes van Salixkwekerij Bontekoe

CO₂ negatief
"Wij wekken meer energie op met onze zonnepanelen dan we gebruiken," vertelt hij. "Er is geen exacte CO₂-berekening mogelijk, maar ik heb wel een poging gewaagd. Het is bekend wat een boom gemiddeld opneemt, en vanaf daar ben ik gaan rekenen. Ik ben uitgegaan van 1/25 tot 1/50 deel van een normale boom, dit omdat wij kleine bomen kweken. Met de berekening dat wij een half tot één miljoen kilogram CO₂ uit de lucht halen, blijkt dat we veel meer CO₂ opnemen dan we gebruiken. Nu zijn carbon credits in de boomkwekerijen nog ongebruikt, maar toch zou het fijn zijn als er een soortgelijk systeem is of komt. Als ik het heel voorzichtig bekijk, zou ik op z'n minst recht hebben op 50 à 100 carbon credits. Dan neem ik het wel heel erg voorzichtig, want als wij een half miljoen kilogram CO₂ uit lucht halen, zijn dat 500 carbon credits. Ik kan het alleen niet aantonen of meten."

Veel potentie
"Maar goed, ik ben geen voorstander van het huidige carbon credits systeem," gaat Peter verder. "Mensen kopen in feite de credits, en ergens in Afrika worden daarvoor bomen geplant. Je zou beter hier bomen kunnen aanplanten, dan zie je tenminste direct waar de credits voor dienen. Er gebeurt helaas nog te weinig op dat gebied, maar er is wel heel veel potentie. Het blijft een lastige materie, er is echt een systeem nodig om er in Nederland en óók voor de boomkwekerijen mee aan de slag te gaan. Wij willen graag meedoen met een systeem, maar dan wél een die ook echt bijdraagt aan het milieu in Nederland. Daar waar CO₂ de lucht in komt, moet het ook weer worden verminderd."

Voor meer informatie:
Salixkwekerij Bontekoe
Tel: +31 (6) 13 30 64 02
[email protected]
www.salixen.nl