Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Westland pakt wereldpodium

Tuinders kijken Tour de France Femmes

Het was feest maandagmiddag in Westland. De wielrensters van de Tour de France Femmes fietsten dwars door het glastuinbouwgebied. Tuinders grepen de kans aan hun producten te showen en een positieve indruk achter te laten aan het wereldpubliek dat naar de tv zat te kijken.


De rensters razen langs de kassen van Piet Vijverberg. Ze maakten er een mooie dag van bij deze kwekerij met veel afzet in Frankrijk. Frankrijk is een van de belangrijkste afzetmarkten voor de Star Quality By5 Phalaenopsis, waardoor het extra bijzonder was dat de Tour de France Femmes door de regio trok voor kwekerij Piet Vijverberg.

Tijdens een fietstochtje over de route kwamen we bij diverse tuinbouwbedrijven festiviteiten (in voorbereiding) tegen. Ook vielen de vele strategisch opgestelde vrachtwagens en bedrijfsauto's op, want hé, met zo'n wereldpubliek op tv is een beetje reclame mooi meegenomen.


De gele potchrysanten gingen voor de gelegenheid natuurlijk even naar buiten bij Plantenkwekerij Van Os. Bekijk hier het fotoverslag van de middag.

Een uitdaging was soms wel dat de wegen een tijdje afgesloten werden voor de doorkomst van de wielerwedstrijd. Maar daar was met wat last minute flexibiliteit wel een mouw aan te passen. Dat de doorkomst 's middags pas was, hielp mee. Bovendien zat tegen het middaguur in menig kas het werk er ook wel op, omdat het bloedheet was en er dikwijls al in de nachtelijke uurtjes begonnen was met bijvoorbeeld radijs oogsten.


Tour kijken bij Jongfresh. Bekijk hier het fotoverslag van de middag.

Charme van de glastuinbouw
Met nog ongeveer 40 kilometer te gaan kwamen de eerste kassen in beeld. Netjes aangeduid met 'serres' was het eerste helikoptershot te zien van de glazen stad. Tijdens de tv-uitzending bij de NOS ging het ook nog even over hoe 'het buitenland' tegen al die kassen aankijkt. NOS-cocommentator Roxane Knetemann was daar wel benieuwd naar, gaf ze aan met inmiddels de skyline van Den Haag op de achtergrond alweer in beeld.

De een vindt ze mooi wist Roxane, zoals renster Demi Vollering wiens vader tuinder. In interviews vertelt ze er trots over. Toch kan de cocommentator zich ook voorstellen dat mensen kassen 'niet heel mooi' of zelfs 'lelijk' vinden. Zij zouden maar eens naar Vollering moeten luisteren, voegde Roxane er live op tv aan toe. Dan kun je haast niet anders dan het heel mooi vinden. "Je kan ervan vinden wat je wil. Het heeft wel zijn charme. Nergens is het zo als wat we net van boven zagen", aldus Roxane.


Kees Stijger genoot met volle teugen vooraan de Westlandse karavaan. Bekijk hier het fotoverslag van de middag.

Westlandse karavaan
Voordat de rensters via Maasdijk het glastuinbouwgebied binnenfietsen, was de Westlandse karavaan al vooruit gereden om het massaal opgekomen publiek te vermaken. Met aan kop gehuld in het geel onder meer gele tomatenteler Kees Stijger reed de karavaan het Westlandse stuk van de route mee.


De sierteeltsector realiseerde gezamenlijk een indrukwekkend mozaïek van planten en bloemen, speciaal voor de Tour de France Femmes. Dit kunstwerk is een eerbetoon aan de vrouwelijke wielrenners die pas sinds 1930 officieel aan de sport mogen deelnemen en herinnert aan de prestaties van Mien van Bree, de eerste vrouwelijke wereldkampioen in 1938. Hiermee vieren de telers de vooruitgang van vrouwen in de wielersport en zetten ze de Nederlandse sierteelt wereldwijd in de schijnwerpers.

Langs die route zagen we fietsen uitgebeeld met zonnebloemen bij Evantia, met gele tomaten van teler Kees Stijger en ook een groot bloemenmozaïek. Allemaal kwamen ze in beeld, maar niet iedereen had geluk. De boodschap van een tuinder op zoek naar een vrouw, met 06-nr op de weg, was live op tv niet te lezen en ook de boodschap om anders naar voedsel te kijken langs het pand van Koppert Cress was eigenlijk alleen voor wie al wist wat er stond te lezen. Maar ach, ruim een half uur lang zag de tv-kijker wereldwijd Hollands glorie én was het feest langs het parcours.


Daar zijn de rensters op de Van Elswijkbaan. Zouden ze oog hebben gehad voor de banner?

Bekijk hier het fotoverslag van de middag.


De Westlandse karavaan warmde het publiek voorafgaand aan de doorkomst van de renners op, hier op de Groeneweg.