Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Na 10 jaar winst voor orchideeënkweker in rechtszaak tegen verzekeraar

Een orchideeënkweker heeft in hoger beroep toch haar gelijk gekregen in een tien jaar durende juridische strijd met een verzekeraar, blijkt uit de uitspraak op 23 juli 2024 bij Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Het conflict draaide om een schadeclaim die de kweker had ingediend naar aanleiding van een schadegeval in hun orchideeënkwekerij. De kwekerij had te maken gekregen met een uitbraak van de bacterie Pseudomonas, veroorzaakt door een defect in een doseerunit. Deze uitbraak leidde tot aanzienlijke schade aan de orchideeën, wat de kweker ertoe bracht een claim in te dienen bij hun verzekeraar.

Het conflict over de vergoeding
Na melding van de schade op 18 juli 2014, duurde het bijna zeven maanden voordat de verzekeraar de schade erkende en begon met bevoorschotting op basis van een geschatte schade van €850.322. Uiteindelijk werd de totale schade door een arbiter vastgesteld op €1.164.446. Verzekeraar betaalde daarop nog een resterend bedrag van ongeveer €336.000 in februari 2016. Ondanks deze betalingen bleef er een meningsverschil bestaan over de teeltplanschade die de kweker claimde. Deze schade hield verband met aanpassingen die de kwekerij moest maken aan hun teeltplan vanwege liquiditeitsproblemen als gevolg van de late betalingen van de verzekeraar.

De juridische procedure
De orchideeënkweker spande een rechtszaak aan om ook de teeltplanschade vergoed te krijgen. In eerste aanleg werd de vordering van de kweker afgewezen door de rechtbank, die oordeelde dat de verzekeraar geen verdere schadevergoeding verschuldigd was. De kweker ging in hoger beroep, wat leidde tot meerdere tussenarresten van het hof tussen 2020 en 2023. Het hof benoemde deskundigen om de teeltplanschade te onderzoeken, met name of er een verband was tussen de late betalingen van de verzekeraar en de schade die de kweker leed door de noodzaak om het teeltplan aan te passen.

Oordeel van het hof
Het hof oordeelde uiteindelijk dat de verzekeraar de teeltplanschade moest vergoeden. Het ging daarbij om de verliezen die de kweker leed doordat ze, door de liquiditeitsproblemen, niet genoeg nieuwe stekken kon aankopen en oppotten. Dit leidde tot een lagere opbrengst dan gepland. Het hof baseerde dit oordeel op de bevindingen van de deskundigen, die vaststelden dat er in 2015 significant minder planten waren opgepot dan gepland, wat direct te relateren was aan de financiële krapte veroorzaakt door de late betalingen van de verzekeraar.

Deskundigenonderzoek
De deskundigen berekenden dat de orchideeënkweker in 2015 ongeveer 148.860 planten minder had opgepot dan gepland, wat resulteerde in een gemiste netto-omzet van €549.673. Na aftrek van de bespaarde variabele kosten werd de totale teeltplanschade vastgesteld op €269.340. Het hof verwierp de argumenten van de verzekeraar dat de lagere productie wellicht andere oorzaken had, zoals een reeds bestaande zwakke financiële positie van de kweker. Het hof erkende dat de kweker inderdaad beperkte liquiditeit had, maar benadrukte dat de verzekeraar zich hiervan bewust was en dat de late betalingen bijdroegen aan de verslechtering van de situatie.

Conclusie
Het hof concludeerde dat de verzekeraar aansprakelijk was voor de teeltplanschade die de orchideeënkweker leed door de aanpassing van het teeltplan als gevolg van de liquiditeitsproblemen die ontstonden door de te late en onvoldoende betalingen van de verzekeraar. De omvang van de schade was vastgesteld op basis van deskundigenonderzoek, en de eerder opgevoerde argumenten en klachten van de verzekeraar werden verworpen. Het ging in deze zaak om moeilijke berekeningen en juridische interpretaties van schadebegrippen in de verzekeringspolis, maar uiteindelijk werd geoordeeld dat de verzekeraar de gevorderde teeltplanschade moest vergoeden.

Publicatiedatum: