Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Modiform

"Doorzichtige PET-verpakkingen van gerecyclede drinkflessen"

"Telers worden steeds meer aangemoedigd om perkverpakkingen te gebruiken die voldoen aan de nieuwste milieunormen. Vooral in het VK, dat volgens mij een voorsprong heeft op andere landen als het gaat om recyclebaarheid. Toch denken veel telers dat als ze overstappen op een ander perkgoedpakket, ze ook van machine moeten veranderen. Dit omschakelen van machines is helemaal niet efficiënt en ook niet nodig," zegt Peter Wessel, Sales Manager VK bij Modiform.

Modiform is een in Nederland gevestigd, internationaal actief bedrijf dat oplossingen zoekt in teelt-, transport- en verpakkingssystemen voor de tuinbouwketen op basis van gerecyclede grondstoffen.

In het licht van de voortdurende ontwikkelingen op het gebied van recycling en automatisering heeft Modiform onlangs hun assortiment 76-perkverpakkingen ontwikkeld, die het voor telers moet vergemakkelijken om over te schakelen van de ene verpakking voor perkgoed naar de andere. In dit artikel vertelt Peter ons meer over dit assortiment en recycling in het VK.

Van PS naar PET
Peter benadrukt dat recyclebaarheid momenteel een veelbesproken onderwerp is in het VK: "Sinds vijf of zes jaar is er veel druk op mensen om te veranderen. De overheid, retailers, tv-programma's en documentaires zoals die van David Attenborough vestigen allemaal de aandacht op duurzaamheid en recycling."

Hij wijst erop dat deze druk aanzienlijke gevolgen heeft gehad voor de sector van perkgoedverpakkingen. "In het VK produceerden fabrikanten verpakkingen van zwart PS. Dingen veranderden toen retailers en de overheid meer druk uitoefenden op recycling en recyclebare kunststoffen de norm werden."

Bij Modiform besloten ze over te stappen van PS naar recyclebaar PET, voornamelijk omdat PS in welke kleur dan ook niet gerecycled wordt. "We kozen voor PET omdat drankflessen tot de meest gerecyclede producten behoren en we vonden dat het transparante groen perfect werkt. Ondanks de transparantie doen de wortels het uitstekend. Bovendien waarderen klanten het dat ze de wortels nu door de verpakking heen kunnen zien. Als ze zich realiseren dat dit allemaal gemaakt is van drinkflessen, is dit nog een extra verrassing voor de klant."

Een focus op efficiëntie
In de afgelopen jaren heeft Modiform het assortiment recyclebare PET-verpakkingen uitgebreid tot 35 producten. Een van de nieuwste toevoegingen aan dit assortiment is de 76-serie die werd ontwikkeld in samenwerking met teler Sam Thompson van J&J Thompson.


Peter Wessel en Sam Thompson met de Modiform 76-stapelpakkettenreeks

Peter: "Thompson was op zoek naar verpakkingen die gemaakt waren van recyclebaar PET, maar waarvoor hij weinig aan zijn machinepark hoefde te veranderen. Dit resulteerde in de 7601, 7602 en 7604 die allemaal dezelfde buitenafmetingen hebben. Zelfs de afstand tussen de handgrepen is identiek.

Met de klok mee: de 7601, 7602, 7604 en alle drie de perkverpakkingen samen

Met andere woorden, telers die deze perkgoedpakketten gebruiken, hoeven alleen het programma op de transplanter te veranderen. Er is geen stilstand of extra arbeid nodig, waardoor telers efficiënter kunnen werken. Dit is essentieel, des te meer omdat het voor telers in het VK sinds Brexit moeilijk is geworden om arbeidskrachten uit het buitenland te halen."

Recycling bij huishoudens en verdere experimenten
Dat wil niet zeggen, dat de Modiform geen verdere ruimte ziet voor innovatie en verandering. Ze zouden graag zien dat PET-verpakkingen niet alleen commercieel gerecycled worden, maar ook bij consumenten.

"Onze 76 perkgoedverpakkingen zijn PET-gerecycled en onafhankelijk gecertificeerd voor recycling. Wij vinden dat verpakkingen bij huishoudens gerecycled moeten kunnen worden, omdat ze uiteindelijk bij de consument terechtkomen, die ze in de prullenbak doet. In dat opzicht verwelkomde Modiform de aankondiging van vorige week door de Horticultural Trade Association (HTA) dat alle niet-zwarte, recyclebare PET of PP plastic plantenpotten zullen worden geaccepteerd in huishoudelijke recycling op de stoep in Engeland."

Peter voegt er verder aan toe dat Modiform zal blijven experimenteren met perkgoedverpakkingsmaterialen met als doel de toekomstige ontwikkelingen bij te houden. "Het wordt interessant om te zien wat er in de toekomst gaat gebeuren. Het zal niet van de ene op de andere dag veranderen, maar als het materiaal van flessen in de toekomst verandert, zal onze materiaalbron opdrogen. Daarom experimenteren we altijd met andere materialen, niet alleen met plastic. We denken dat potten het eerst zullen veranderen, dat zal laten zien waar de sector naartoe gaat."

Voor meer informatie:
Modiform
[email protected]
www.modiform.nl

Publicatiedatum: