Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kosten mislukte aardwarmteboring slechts deels gedekt

De keuze om ondanks boorproblemen toch op de oude locatie te blijven werken heeft bij de ontwikkeling van aardwarmte op Agriport A7 in Middenmeer geld gekost. De schade is slechts gedeeltelijk gedekt, waarna een rechtszaak tegen de verzekeraar volgde. Die oordeelde afgelopen maand dat de verzekeraar 3,8 miljoen euro moet overmaken aan het energiebedrijf. Dat is wel fors lager dan het in totaal gevorderde bedrag van 26 miljoen euro. De kosten voor herstel van de probleemput zijn voor rekening van het energiebedrijf, gelet op de gemaakte keuzes.

Bij de ontwikkeling van aardwarmte ging het mis in de zomer van 2017, zo valt te lezen in de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam van 18 juli 2024. Bij een eerste poging liep de liner vast in de boorgang. De buis kon slechts deels worden teruggenomen, het gebruikte gereedschap raakte beschadigd en bleef deels in het boorgat achter.

Op zoek naar een oplossing werd gekozen voor een sidetrack, iets dichter bij de injectieput. Ook bij die poging liep de liner vast, waarna een alternatief boortraject gekozen is en een andere boorvorm (een S-vorm i.p.v. een J-vorm). Die boring slaagde wel, maar wel met als resultaat dat de oppompput en de injectieput dichter bij elkaar kwamen te liggen dan was gepland. Hierdoor nam het rendement af (door snellere vermenging van het op te pompen warme water met afgekoeld terug te pompen water).