Door de toename in het gebruik van plastics, neemt de hoeveelheid microplastics in het milieu toe. De impact van deze kleine plastic deeltjes wordt echter nog niet meegenomen in milieu- en duurzaamheidsanalyses. Met behulp van een nieuwe methode brengt TNO daar verandering in. De nieuwe methode berekent binnen een levenscyclusanalyse hoeveel microplastics er vrijkomen bij het maken, gebruiken en weggooien van een bepaald type plastic.
Een plastic verpakking komt eerder in het milieu terecht dan een glazen pot, en heeft daarmee impact op het milieu. Doordat dit nu niet wordt meegenomen is de vergelijking niet volledig. Daarom heeft TNO een nieuwe methode ontwikkeld die deze impact van microplastics wel meeneemt in de levenscyclusanalyse van plastic producten.
Met de nieuwe methode is te berekenen hoeveel microplastics vrijkomen bij het maken, gebruiken en weggooien van een plastic product. Hierbij wordt meegenomen wat er gebeurt als het plastic in het milieu komt en hoeveel microplastics er dan worden gevormd. De methode, die zich nu focust op de impact van microplastics in watersystemen, is goed toepasbaar en ook beschikbaar voor anderen die er berekeningen mee willen doen.
De methode kan voor veel partijen interessant zijn. Producenten die alternatieven voor plastic producten maken, kunnen kijken hoe hun product zich verhoudt tot het plastic alternatief als de impact van microplastics ook worden berekend. Ook voor biologisch afbreekbare producten valt er een eerlijkere vergelijking mee te maken.
TNO heeft de nieuwe methode al een paar keer toegepast, bijvoorbeeld in een studie waarin de microplastics impact van twee typen meerlaagse verpakkingsfilms, gemaakt van verschillende soorten polymeren, worden vergeleken. Opvallend is dat er een groot verschil zit in waar verschillende soorten plastic polymeren terechtkomen, afhankelijk van hun dichtheid. Daarnaast is de degradatiesnelheid van plastics bepalend voor hoe groot de microplastics impact is; hoe langzamer een polymeer degradeert, hoe langer microplastics in het water blijven en hoe groter de impact op het milieu.
De methode kan implicaties hebben voor producten die vaak eindigen als zwerfafval, en daardoor vanwege microplastics veel impact hebben. Maar de methode kan ook positieve gevolgen hebben. Er zijn tegenwoordig allerlei initiatieven die plastics uit het milieu verwijderen en vervolgens recyclen. Hiermee worden een hoop microplastics vermeden.
Bovendien kunnen waterschappen, overheden en bedrijven die zich bezighouden met zwerfafvalreductie, doorrekenen hoeveel reductie in milieu-impact en schaduwkosten hun opruimacties en het afvangen van plastics in het milieu kan opleveren. TNO wil de methode nog verder uitbreiden, zodat ook de impact van microplastics op de bodem en op de gezondheid van de mens meegenomen kan worden.
Bron: TNO