Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese Commissie start registratie van beschermstoffen en synergisten

Naast werkzame stoffen bevatten gewasbeschermingsmiddelen nog andere ingrediënten. Sommige daarvan beïnvloeden de werking van de werkzame stoffen. Beschermstoffen beschermen het behandelde gewas tegen de effecten van de werkzame stof, terwijl synergisten juist de werkzaamheid ervan verhogen. Het zou dus logisch zijn om deze stoffen aan dezelfde goedkeuringsprocedure te onderwerpen als werkzame stoffen. In België worden deze stoffen al sinds 1994 beschouwd als werkzame stoffen, maar niet zo op EU-vlak. In de Europese Gewasbeschermingsverordening 1107/2009 was daarom voorzien dat de Europese Commissie een inhaalbeweging zou opstarten.

De Europese Commissie heeft daartoe op 30 mei 2024 Verordening (EU) 2024/1487 gepubliceerd. Deze langverwachte verordening stelt niet alleen de nodige wetenschappelijke gegevens vast die nodig zijn voor goedkeuring, maar zet ook een programma op gang voor de herziening van bestaande beschermstoffen en synergisten die al op de markt zijn. Fytoweb meldt dat bedrijven die bijkomende beschermstoffen of synergisten op de markt hebben gevraagd worden deze stoffen te registreren voor het komende beoordelingsprogramma. Ook moeten ze deze stof vóór 19 december 2024 per e-mail aan de Europese Commissie notificeren via het volgende e-mailadres: [email protected].

De Europese Commissie publiceerde al een eerste lijst van de stoffen die nu reeds op de markt zijn. In België betreft dit volgende stoffen:

  • cloquintocet-mexyl
  • cloquintocet-zuur
  • cyprosulfamide
  • dinatrium-EDTA
  • isodecyl-alcohol ethoxylaat
  • isoxadifen-ethyl
  • koolzaadolie
  • mefenpyr-diëthyl
  • piperonyl-butoxide

Deze lijst zal worden bijgewerkt in functie van de tegen december 2024 ontvangen kennisgevingen en een nieuwe, finale versie wordt uiterlijk op 19 maart 2025 gepubliceerd.

Stoffen die niet voor 19 december 2024 worden aangemeld, zullen niet in aanmerking komen voor het herzieningsprogramma, en zullen beschouwd worden als niet op de markt zijnde. Deze stoffen zullen dan ook na 19 juni 2025 geen overgangsperiode krijgen en verwijderd moeten worden uit de samenstelling van gewasbeschermingsmiddelen. In België zullen de toelatingen voor de betrokken producten ingetrokken worden in lijn met de Europese bepalingen.

Voor stoffen die weliswaar voor 19 december 2024 werden aangemeld, maar waarvoor er geen enkele partij geïnteresseerd is om deze stof te laten opnemen in het werkprogramma zal er door de Commissie een beslissing worden aangenomen dat deze stof geen onderdeel zal uitmaken van het werkprogramma en dus ook uit de markt zal moeten worden genomen.

De eigenlijke gegevensvereisten die voor beschermstoffen en synergisten zullen gelden worden beschreven in artikel 11 van deze Verordening. In de praktijk zijn dit dezelfde gegevensvereisten die reeds van kracht zijn voor werkzame stoffen en bijkomend nog specifieke gegevens over de werkzaamheid van de beschermstoffen en synergisten. Deze bijkomende vereisten worden beschreven in Bijlage III van de Verordening. De volledige verordening en details over de gegevensvereisten zijn te vinden op de website van de Europese Commissie via deze link.

Bron: Fytoweb

Publicatiedatum: