Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Krijt, coating en reinigingsproducten kasdek in transitie

Tholen - De Europese wetgeving zal de komende jaren steeds specifieker worden op het gebied van duurzaamheid. Zo moeten bijvoorbeeld per 2027 alle EU-lidstaten een 'goede toestand' van het oppervlakte- en grondwater realiseren.

Lumiforte heeft de ambitie om een voortrekkersrol te vervullen op het gebied van duurzaamheid en is daarom al jaren geleden gestart met een transitie van hun portefeuille. Wij gingen hierover in gesprek met Bart Hergaarden, Commercial Manager, en Ruben Lensing, Sales Manager Benelux & UK.

Bart Hergaarden en Ruben Lensing, Lumiforte

Nieuwe generatie producten
Om Lumiforte's duurzame ambitie invulling te geven is er een nieuwe generatie tuinbouwcoatings ontwikkeld. Maar ook reinigingsproducten zijn in ontwikkeling. Bart geeft een voorbeeld aangaande ReduClean:

"Deze reiniger is al biologisch afbreekbaar en we hebben nu ook een variant van ReduClean ontwikkeld die voldoet aan de Ecocert norm. Dit is het keurmerk van een onafhankelijke organisatie dat aantoont dat reinigingsproducten en schoonmaakmiddelen gemaakt zijn van natuurlijk verkregen ingrediënten. Het is een 1e stap op weg naar circulaire bedrijfsvoering. Ook zijn er geen beperkingen meer met betrekking tot transport en opslag, wat bijdraagt aan duurzaamheid."

Europese wetgeving
Zoals al in de inleiding naar voren kwam, zal Europese wetgeving steeds specifiekere normen stellen aan duurzaamheid. "We willen altijd voorlopen in het verduurzamen van onze producten," zegt Ruben daarover. "Daarbij richten we ons op het ontzorgen van onze eindgebruikers, de tuinbouwbedrijven, maar ook het professionele netwerk van loon- en sproeibedrijven en distributeurs waar we zeer nauw mee samenwerken."

In Denemarken loopt de sector overigens wat voor op Nederland, vertelt Bart. "Sinds dit jaar zijn ze daar al 100% over op de nieuwe ReduClean Ecocert reiniger, vanwege de lokale eisen. Dat heeft te maken met strengere gemeentelijke wetgeving daar." Die ontwikkeling van noord naar zuid zie je vaker, voegt Ruben toe. "Meestal hebben de landen in Scandinavië een leidende positie, en dat zakt dan langzaam naar beneden in Europa."

Controle over de kas
Niet alleen duurzaamheid speelt een rol bij de keuze voor een coating. Controle over het kasklimaat en de bedrijfsvoering is ook een belangrijke afweging voor telers. Bart legt uit hoe Lumiforte daarop inspeelt. "De aangebrachte ReduSystems-producten kan je verwijderen of reinigen op het moment dat je dat wilt. Er zijn ook coatings die vanzelf slijten, maar in Nederland wil men meer controle. Hier zeggen ze: ik wil in deze week mijn kas schoon hebben, al het licht weer naar binnen."

Dat komt omdat in Nederland veel wordt gewerkt met automatisering, sensoren en klimaatcomputers. "Er wordt steeds nauwkeuriger gemeten, op basis daarvan worden beslissingen genomen en gestuurd."

Vooral in de groenteteelt is het wat dat betreft strikt, ziet Ruben. "In de bloemen is er iets meer flexibiliteit, maar zodra de dagen korter gaan worden, zijn sommige groentetelers al geneigd de coating eraf te halen. Wij houden 15 augustus aan als omslagpunt in het jaar, na deze datum worden de dagen rap korter en wordt de zonstand lager. Dit is het moment dat je als tuinder moet nadenken over de timing van het verwijderen van coatings. Uiteraard speelt ook het buitenklimaat een rol. Dit jaar hadden we een nat voorjaar, waardoor het langzamer op gang kwam maar we zien nu nog warme dagen."

Met de reinigers hebben telers zelf een tool in handen om de coating eraf te halen wanneer ze willen en daarmee kunnen ze direct het kasklimaat beïnvloeden.

Het belang van schoonmaken
Bart en Ruben gaan tijdens het gesprek ook nog in op het belang van schoonmaken: "Schoonmaken is zeer belangrijk omdat de dagen momenteel snel korter worden en kwekers in het najaar al het beschikbare zonlicht nodig hebben om het maximale uit hun teelt te halen. Niet voor niets zei men vroeger "1% licht kost 1% productie". Dit geldt uiteraard voor het op tijd verwijderen van schermmiddelen, maar zeker ook voor kassen met bijvoorbeeld groene aanslag of andere organische vervuiling."

Daarnaast geldt: zonlicht is gratis. Hoe optimaler je gebruik maakt van zonlicht, hoe meer energie je bespaart op kunstlicht. "En een schoon kasdek is zeer belangrijk als voorbereiding op het aanbrengen van andere producten zoals Anti Reflect coatings om nog meer licht de kas binnen te krijgen, of uiteraard een nieuw schermmiddel zoals ReduSol in het vroege voorjaar. Op die manier blijft een tuinbouwondernemer het hele jaar rond in controle over licht en warmte om optimaal resultaat te kunnen behalen."

Compleet concept
Bij die schoonmaak adviseert Lumiforte om de combinatie te maken met een schermmiddel en de bijbehorende cleaner van hetzelfde bedrijf. "Het is een totaal systeem concept. Daardoor kunnen wij de garantie naar de teler geven dat ze bij correcte toepassing voldoen aan de bestaande milieueisen als ze ReduSystems of Sudlac gebruiken," legt Ruben uit. "Dat is belangrijk, zeker naarmate er kritischer naar waterkwaliteit wordt gekeken." Dat ziet ook Bart. "Tijdens de ontwikkeling van onze producten heeft duurzaamheid de leidende positie. Wij weten exact hoe onze producten zich gedragen en doen continu onderzoek naar het optimaliseren hiervan. Ons bedrijf heeft flink geïnvesteerd in R&D om aan onze eigen duurzaamheidsdoelen te kunnen voldoen. En daar profiteert de tuinbouwondernemer ook van!"

Nieuwe technologie
Behalve de duurzaamheidsslag, is Lumiforte ook bezig met andere productontwikkelingen. Bart: "We zullen de komende jaren steeds vaker drones boven kassen zien vliegen voor het aanbrengen van schermmiddelen of het reinigen van het kasdek en passen hier onze producten op aan."

Daarnaast wil Lumiforte zich ook verder verdiepen welke invloed coatings op het kasdek hebben op de klimaatsturing binnen. "Dat willen we ook meenemen in de analyses die uit de klimaatcomputer komen. De komende jaren gaan we steeds meer proberen de impact van een coating in die modellen op te laten nemen. Allemaal met als doel om de kweker te helpen zo optimaal mogelijk te ondernemen."

Voor meer informatie:
Bart Hergaarden
Lumiforte
Tel.: +31 (0)13 507 53 99
[email protected]
www.lumiforte.com