Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Succesvolle IPM begint bij een sterke biologische basis

Steeds meer telers ontdekken dat een gecombineerde inzet van biologische gewasbeschermingsmiddelen (biorationals) en natuurlijke vijanden een veel robuuster biologisch beheerssysteem oplevert. Deze geïntegreerde aanpak (ook wel IPM genoemd) biedt een effectieve en duurzamere manier om plagen onder controle te houden en de gezondheid van gewassen te bevorderen.

De basis
Momenteel wordt de eerste fase in het gewasbeschermingsschema vaak ingevuld met de inzet van natuurlijke vijanden zoals roofmijten en sluipwespen. Door deze natuurlijke vijanden te combineren met biorationals, ontstaan er veel voordelen. De meeste biorationals werken namelijk het beste wanneer ze preventief of bij de eerste tekenen van plaagdruk worden toegepast.

De voordelen
Door gelijktijdig met natuurlijke vijanden en biorationals aan de basis te starten, krijgt de populatie natuurlijke vijanden voldoende tijd om zich te ontwikkelen. Hierdoor kunnen zij een plaag effectief onder controle houden voordat deze zich massaal uitbreidt. Biorationals worden bij preventieve inzet dus ook optimaal benut, wat resulteert in de beste resultaten. Het vroegtijdig onder controle houden van plagen betekent ook dat correctieve maatregelen later in de teelt vaak niet nodig zijn.

Voorbeelden
Patrick Zuijderwijk van Certis Belchim: "Biorationals die preventief in een beheerssysteem passen, zijn bijvoorbeeld middelen op basis van de insectenparasitaire schimmel Beauveria bassiana, zoals BotaniGard, en middelen op basis van azadirachtine, zoals Azatin. Deze middelen zijn effectief tegen een breed scala aan plagen, werken op alle ontwikkelingsstadia van plaaginsecten, zijn veilig voor de meeste natuurlijke vijanden en hebben een flexibel etiket met veel toepassingsmogelijkheden."

En Patrick vervolgt: "Ook middelen op basis van Bacillus thuringiensis, zoals CoStar en Turex, die specifiek effectief zijn tegen rupsen, vallen onder deze categorie. Ze worden ingezet aan de basis of vroegtijdig in het schema bij zeer lage plaagdruk."

Biorationals als correctiemiddel
Wanneer een plaag gecorrigeerd moet worden, wil je gebruikmaken van goed integreerbare biologische middelen die de plaagpopulatie direct aanpakken. Patrick: "Voorbeelden hiervan zijn middelen op basis van kaliumzouten van vetzuren, zoals Neudosan en Eradicoat Max, een middel op basis van maltodextrine. Deze middelen zorgen voor een snelle knockdown werking van de plaag, zijn relatief veilig voor nuttige insecten, hebben geen schadelijke nawerking, en helpen zo snel het evenwicht tussen plaag en natuurlijke vijanden op een acceptabel niveau te herstellen."

En de praktijk
Het is belangrijk om preventief te starten. Integreer natuurlijke vijanden en biorationals aan het begin van de teeltcyclus om plagen vroegtijdig te beheersen.

Gebruik vervolgens diverse middelen. Combineer en wissel verschillende biorationals af om een breed scala aan plagen aan te pakken en de effectiviteit van de bestrijding te verhogen.

Blijf ook regelmatig monitoren. Houd de plaagdruk nauwlettend in de gaten en pas de strategie aan wanneer nodig om optimale resultaten te behalen.

Patrick Zuijderwijk ziet ook de positieve effecten van flexibele inzet: "Zo worden biorationals zoals Neudosan en Eradicoat Max ook curatief ingezet wanneer een plaag toch de kop opsteekt."

Voor meer informatie:
Certis Belchim
Patrick Zuijderwijk
tel 0653 354 317
[email protected]
www.certisbelchim.nl