Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maandcijfers Royal FloraHolland

Snijbloemen zorgen voor hogere omzet

Uit de maandcijfers van Royal FloraHolland blijkt onder andere dat de gemiddelde prijs van snijbloemen gestegen, terwijl de gemiddelde prijs van kamerplanten gedaald is met bijna 10%.

Snijbloemen: groeiers en dalers
De totale omzet van snijbloemen is met 5,8% gestegen ten opzichte van augustus 2023, ondanks een daling van 9% in het aantal verkochte stuks. De gemiddelde prijs per stuk is echter met 16,3% gestegen, wat uitkomt op een gemiddelde prijs van €0,31.

De tros chrysant heeft een opmerkelijke groei in omzet van 55,1% laten zien, ondanks een lichte daling in het aantal verkochte stuks (-0,8%). De gemiddelde prijs is sterk gestegen met 56,3%. Lisianthus kende ook een omzetstijging van 12,9%, ondanks een daling van 10,5% in stuks. De prijs per stuk steeg met 26,1%. Aan de andere kant daalde de omzet van zonnebloemen met 18,4%, en daalde de gemiddelde prijs met 24,8%.

Kamerplanten: daling in omzet
De kamerplantenmarkt liet een daling van 12,6% in omzet zien, met een daling van 7,1% in verkochte stuks. De gemiddelde prijs per kamerplant daalde met 5,9% met een gemiddelde prijs van €1,89.

Phalaenopsis, de best verkochte kamerplant, zag een omzetdaling van 7,9% met een stabiele verkoop in aantal stuks (0,2%). De gemiddelde prijs daalde met 8,0%. Chrysanten werd het hardst geraakt met een omzetdaling van 26,1% en een prijsdaling van 14,2%. Ficus en Calathea lieten beide dalingen zien in zowel omzet als aantal verkochte stuks.

Tuinplanten: wisselende resultaten
De tuinplantenmarkt liet in augustus 2024 een lichte omzetdaling van 1,8% zien, maar het aantal verkochte stuks steeg met 8,0%. Hoewel er meer planten zijn verkocht, is de gemiddelde prijs per plant gedaald met 9,1%.

Hebe zag een lichte omzetstijging van 1,8%, terwijl het aantal verkochte stuks met 10,4% toenam, ondanks een prijsdaling van 7,7%. Hydrangea viel op met een flinke omzetdaling van 41,7% en een afname van 54,7% in het aantal verkochte stuks. Toch steeg de prijs per stuk met 28,5%. Lavendel deed het beter dan gemiddeld met een omzetstijging van 48% en een toename van 112,7% in het aantal verkochte stuks, ondanks een daling in de gemiddelde prijs van 30,4%.

Aantal Veildagen
Het aantal veildagen in augustus 2024 was met 22 iets lager dan in 2023, toen er 23 veildagen waren.

Bron: Royal FloraHolland