Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gaasoplossing voor windbestuivers: Revolutie na zoektocht van jaren

Bij de veredeling van plantenrassen is het ontwikkelen van nieuwe rassen, met een hogere opbrengst, een betere smaak of resistentie tegen ziekten en plagen, het hogere doel.

De klassieke veredeling vergelijkt planten onderling en de beste worden gebruikt voor vermeerdering. Gerichte kruisbestuiving is noodzaak, waarbij men tracht gewenste eigenschappen van verschillende planten te verenigen. Isolatie is nodig om ongewenste kruisbestuiving te voorkomen. Vooral bij windbestuiving nog een uitdaging, zag Howitec Netting dat gaaskooien levert om veredelingsbedrijven in het veredelingsproces te ondersteunen. Met een nieuw pollenproof net heeft het bedrijf nu ook een gaasoplossing voor windbestuivers.

Twee soorten bestuivers
Er zijn twee categorieën bestuivers: wel insecten- en windbestuivers. Insectenbestuivers kunnen eenvoudig geïsoleerd worden met gaaskooien gemaakt van insectengaas. Howitec Netting levert zulke gaaskooien, Cavea-gaaskooien, al ruim dertig jaar.

Voor optimale bestuiving in de kooi kunnen ook nog bestuivers zoals hommels of vliegen toegevoegd worden. Voor windbestuivers is het niet zo eenvoudig; stuifmeelkorrels zijn uiterst klein en moeilijk tegen te houden en als het dan wordt tegengehouden, dan is het klimaat niet goed voor de plantengroei.

Licht en lucht doorlaten
Voor de Cavea-gaaskooien voor insectenbestuivers wordt veelal vliegengaas gebruikt. Anton Hulsegge: "Gedurende de periode dat wij Cavea-gaaskooien aanbieden zijn wij al op zoek naar een gaasoplossing voor de windbestuivers. De uitdaging voor het optimale gaas is, dat het de stuifmeelkorrels niet doorlaat en dat er bovendien voldoende licht- en luchtdoorlaat is voor plantengroei. Rekening houdend met de duurzame gedachte die wij nastreven is UV-gestabiliseerd ook een belangrijk punt."

Vele mogelijkheden en technieken zijn in de loop der jaren uitgeprobeerd, maar helaas zonder succes; tot begin 2024. "Met trots kunnen we meedelen dat met geavanceerde machines en technieken het ons gelukt is om een pollenproof netting te ontwikkelen en te produceren. Het gaas, Pollina 2.0, heeft een maaswijdte van tussen de 15 en 20 micron. Ondanks de zeer kleine maas, laat het toch licht en lucht door."

In de praktijk
Inmiddels heeft Pollina 2.0 een aantal stress-testen met goed gevolg doorstaan en wordt het momenteel in de praktijk op verschillende windbestuivende gewassen toegepast.

Tijdens het event 'Seed Meets Technology', dat van 24 t/m 26 september 2024 plaatsvindt in Zwaagdijk, zal het volgens de specialisten van Howitec 'revolutionaire pollenproof net' Pollina 2.0 te zien zijn en gedemonstreerd worden. Howitec Netting is op de beurs te vinden in stand nummer 1.

Voor meer informatie:
Anton Hulsegge
Howitec Netting
[email protected]
www.howitec.nl

Publicatiedatum: