Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ammerlaan-Sosef vergroot capaciteit door potchrysanten in containers te koelen

"De eerste koelcontainer beviel zo goed dat we er meteen één hebben bij gehuurd voor de andere locatie"

Tholen - Bij Ammerlaan-Sosef in Honselersdijk hebben afgelopen jaar de potchrysanten opnieuw hun intrede gedaan. "Het grootste gedeelte van het jaar kweken we Celosia's, in de winter Primula's en daarnaast Cyclamen met de Kerst. Maar nu we wat gegroeid zijn, hebben we ook de teelt van potchrysanten weer ter hand genomen, een teelt waar mijn vader ooit mee is gestart", vertelt Jeffrey Ammerlaan. In zijn zoektocht naar koeling kwam hij uit bij een energiezuinige 40ft container van Dawsongroup Benelux, geschikt voor temperaturen van -40 tot +45 graden.

"Voor de andere planten hebben we geen koelcel nodig, maar met de potchrysantenteelt kwam daar verandering in. Potchrysanten kunnen namelijk in vijf dagen van rauw naar rijp omslaan. Die bloei gaat gewoon door en soms moet je een partij even koud kunnen zetten om de planten in het juiste stadium uit te kunnen leveren. Vorig jaar zetten we de planten nog weleens in de schuur uit de zon, maar als het daar 20 graden of warmer is, gaat de bloei ook gewoon door. Met de koelcel die we huren, kunnen we dat blokkeren."

"Ik denk dat Dawsongroup vrij hoog scoort in Google, want ik kwam al vrij snel bij hen uit. Eerst werd ik getriggerd omdat ze ook koeltenten verhuurden. Die waren uitverkocht, maar toen vroeg Jelle Witjens van Dawsongroup of een container niks voor me was. Nu heb ik niet zo'n grote schuur, dus ik vroeg me af of ze die wel binnen zouden krijgen, maar nadat hij was komen kijken, dacht hij wel dat het zou lukken. Het was inderdaad een lastig klusje, maar gelukkig hadden we een ervaren kraanmachinist om de container naar binnen te hengelen en was het binnen een uurtje gefikst."

Twee vliegen in één klap
De koelcel beviel zo goed dat Jeffrey meteen ook voor de tweede locatie van de kwekerij in Honselersdijk een koelcel huurde. "Ik werkte er nog maar één of twee weken mee en dat werkte zo lekker dat ik meteen een tweede heb gehuurd voor de andere locatie. Daar had ik niet de ruimte in de schuur, maar door de container buiten neer te zetten, kon ik meteen de schuurcapaciteit vergroten en de chrysanten koud zetten, dus dat waren twee vliegen in één klap."

Jeffrey huurt de containers voor dertien weken. "Juist in deze periode, zo richting het najaar, is het echt tijd voor de potchrysanten. Mochten we nog groeien in potchrysanten, dan kan dat wellicht nog wat langer, maar voorlopig ben ik heel blij met deze mogelijkheid. Er kunnen 33 Deense karren in, waardoor we omgerekend een kleine 10.000 planten kwijt kunnen in de container. Voor ons als 'seizoenskweker' werkt dat ideaal. Gaat het om orders van 100 karren dan kun je ook een koelhuis inschakelen, maar hier gaat het met karretjes gelijk. Dan ga je niet naar een koelhuis rijden en is een huurcontainer een ideale oplossing. Met Jelle was het prettig samenwerken en ook de prijs was me de flexibiliteit dubbel en dwars waard."

Voor meer informatie:
Jeffrey Ammerlaan
Ammerlaan-Sosef
Sprongenloet 5a
2675 KV Honselersdijk
[email protected]
www.ammerlaan-sosef.nl

Jelle Witjens
Dawsongroup Benelux
Tel : +31 (0)10 495 29 55
Mob: +31 (0)6 12 20 06 60
[email protected]
www.dawsongroup.nl