Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: "Correctie gasprijs komt met vertraging"

Het uitblijven van slecht nieuws over het onderhoud aan gasinstallaties in Noorwegen en 'rust' op het geopolitieke vlak hebben de gasprijs de afgelopen dagen weer een stukje doen zakken. De TTF-gasprijs voor komende winter is hiermee weer onder de 40 euro per megawattuur gezakt.

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit is iets teruggezakt na het nieuwe dagrecord van dinsdag. Nog altijd ligt de prijs met ruim 123 euro per megawattuur hoog. In de middagen wil de prijs niet meer echt zakken tot 0 en opnieuw is het uur tussen 19 en 20 uur heel duur (303 euro per megawattuur)


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 3 september 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

In een e-mailupdate over de energiemarkt stelt men bij Engie dat de recente prijsoplevingen 'enigszins overtrokken' zijn. "Stevig Noors onderhoud, wat de toevoer naar Europa de komende weken fors zal beperken, kan ertoe leiden dat de verwachte neerwaartse correctie even op zich laat wachten." Toch is die voorspelde daling van de gasprijs deze week wel ingezet.

In de update staat men bij Engie ook stil bij de hoge prijspieken voor elektriciteit. In Nederland steeg de prijs tot 334 per megawattuur dinsdagavond. In Duitsland is de situatie nog extremer, met een uurprijs van 656,37 euro per megawattuur tussen 19 en 20 uur. "Een teken van marktkrapte, vermoedelijk door het wegvallen van veel windproductie in Europa", citeren we uit de e-mailupdate.

De olieprijs daalt. Dat is ook aan de pomp te merken.