Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van Iperen

Stageonderzoek in alstroemeriateelt

Afgelopen half jaar heeft Alyce Lugtenberg haar onderzoeksstage uitgevoerd in het tuinbouwteam bij Van Iperen. Ze had eerder nog geen ervaring in de tuinbouwsector, maar tijdens haar studie Toegepaste Biologie aan de Aeres Hogeschool Almere is de liefde voor de tuinbouw gaan groeien. In die tijd begon ze ook aan een zomerbaantje bij een potplantenkwekerij in de buurt.

Die bijbaan was ook meteen de eerste stap naar haar stage. Tijdens haar pauze liep ze hier namelijk commercieel technisch specialist Jan Popken tegen het lijf. Met hem sprak ze over de optie om stage te lopen bij Van Iperen. Inmiddels is haar stageonderzoek afgerond, maar werkt ze als oproepkracht nog steeds mee aan meerdere onderzoeken bij Van Iperen. In dit artikel vertelt ze meer over haar onderzoek.

Onderzoek
"Als stageopdracht heb ik een literatuuronderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden van biologische bestrijding in de alstroemeriateelt. De hoofdvraag van het onderzoek was: 'Wat is een passend SKAL-gewasbeschermingsplan gefocust op de bovengrondse plagen voor de alstroemeriateelt bij Tesselaar Luttelgeest in 2024?' Alstroemeria is een meerjarige teelt waardoor er altijd wel een plant in de kas staat en een volledige schoonmaak tijdens bijvoorbeeld een teeltwissel niet mogelijk is. Dit is interessant voor de inzet van biologische gewasbescherming omdat een plaaginsect, maar ook de natuurlijke bestrijder het gehele jaar aanwezig kan zijn in de kas."

"Aangezien ik eigenlijk geheel onbekend was met de biologische bestrijding van bovengrondse plaaginsecten moest ik eerst kennis opdoen over de teelten en insecten. Dat heb ik onder andere gedaan door mee te lopen met collega's en aanwezig te zijn bij diverse vergaderingen. Mijn begeleider bij Van Iperen was Patrick Smidt. Patrick begeleidde mij in het onderzoek, maar maakte me ook wegwijs binnen Van Iperen. Hij vertelde me de mogelijkheden binnen het bedrijf, motiveerde me om bedrijven te bezoeken en maakte altijd tijd vrij om vragen te beantwoorden."

"Naast de gesprekken met collega's van Van Iperen heb ik ook veel geleerd uit gesprekken met telers, uit vakbladen zoals bijvoorbeeld Onder Glas en ik heb het internet uitgeplozen op zoek naar relevante informatie."

"Met alle verzamelde informatie kon ik de deelvragen van mijn onderzoek beantwoorden. Deze gingen over de teelt van de alstroemeria, de plagen en de mogelijkheden van verschillende soorten gewasbescherming die tegen die plagen ingezet kunnen worden. Door dit vervolgens te combineren kon ik een plan opstellen en daarmee de hoofdvraag van het onderzoek beantwoorden. Dit heb ik gepresenteerd aan de werknemers van Tesselaar, mijn begeleider en mijn docent. Het onderzoek werd goed beoordeeld en misschien nog wel leuker: Tesselaar neemt de resultaten mee in hun teeltstrategie."

Toekomst
Wat Alyce in de toekomst wil doen, weet ze nog niet exact: "Mijn toekomstplannen zijn nog in ontwikkeling. De eerste focus is nu het afronden van mijn studie Toegepaste Biologie en werken als oproepkracht bij Van Iperen. Gedurende mijn stage was ik betrokken bij diverse proeven en bij een aantal van deze proeven blijf ik dit jaar aangehaakt. Ik werk dan mee met het monitoren en verslagleggen van deze proeven. Na mijn studie ga ik verder kijken naar de rest van de mogelijkheden: werken, studeren, reizen of… De toekomst zal het zeker weten gaan uitwijzen. Mijn liefde voor de tuinbouw is in ieder geval verder gegroeid en ik ben enorm benieuwd naar de ontwikkelingen in de sector en hoe ik hierin kan bijdragen, misschien wel vanuit Van Iperen."

Bron: Van Iperen

Publicatiedatum: