Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Internationale Orchideeëndag

"Een orchidee die niet alleen exclusief is, maar ook eigenwijs en onvoorspelbaar"

Tholen - De orchidee kent zowel zijn uitdagingen als kansen op de Nederlandse markt. De plant blijft populair, vooral de Phalaenopsis-variant, die goed verkoopt in Nederland en Europa. Toch zijn er meer variëteiten die nog niet de (h)erkenning hebben gekregen die ze wel verdienen, vindt Jolanda Nieuwenhuijze van De Hoog Orchids, waar alles draait om passie voor orchideeën.

Vandaag, Internationale Orchideeëndag, deelt Jolanda meer over een aantal verschillende variëteiten, zoals de Nobile en Variegata.


Jolanda Nieuwenhuijze, De Hoog Orchids

Eigenwijze orchidee
Haar absolute nummer één? De Rhynchostylis Gigantea, een orchidee die niet alleen exclusief is, maar ook eigenwijs en onvoorspelbaar volgens Jolanda: "Deze orchidee bloeit alleen in de winter, wanneer hij daar zin in heeft. Dat maakt het voor de sierteelt een uitdaging, maar voor mij is dat juist fascinerend. De plant heeft een unieke uitstraling met hangende bloemen die een intens parfum verspreiden, variërend van een zachte vanillegeur tot een sterke, kruidige geur. Iedereen wil deze plant, maar hij is moeilijk te sturen en dat maakt hem des te bijzonder." Ze vertelt verder: "De plant is ook alleen maar in een mix uit te leveren, want we weten nooit in welke kleur hij verschijnt. Van spierwit tot paars gevlekt, het kan allemaal."


De Rhynchostylis Gigantea

Intens paars
Een andere favoriet is de Bouquet Purple Rain, een nieuwkomer die in zes maanden tijd veel populariteit heeft gewonnen. "Deze orchidee maakt bloemen in het rond, wat hem ideaal maakt voor op tafel en waar hij zijn naam ook aan te danken heeft. Het is net een boeket met een intens paarse kleur en gekartelde bloemen," aldus Jolanda. "Voor de detailhandel is deze plant ideaal, omdat hij heel lange kleurtonen heeft en een gesloten knop. Als hij na lange tijd opengaat, zie je de grote gekartelde bloem."


De Bouquet Purple Rain

Sierlijke dame
Dan is er de Nobile Bright Eye, met zijn roze bloem en licht hartje. Een hele vrouwelijke orchidee, vindt Jolanda: "Hij ruikt heerlijk, heeft een mooie bezetting op de steel en bloeit lang. Als hij in bloei staat, zie je echt een sierlijke dame voor je. De geur en vorm maken deze orchidee tot een topper, al verschilt de voorkeur natuurlijk binnen de kwekerij per persoon.


Nobile Bright Eye en de nieuwe, naamloze Variegata

Naamloos door het leven
Er zit nog een nieuwe soort in de pijplijn: een bonte orchidee zonder naam, maar met een kleur die Jolanda nog niet eerder in een van hun planten heeft gezien. "Deze bonte Variegata is schitterend, maar gaat nog naamloos door het leven," lacht ze. "Al heeft hij al een hele weg afgelegd. Doordat het een bonte variëteit is, duurt het lang voordat hij op de markt komt. In het laboratorium moet namelijk echt bewezen worden dat hij bont is. De uitdaging bij zulke soorten blijft altijd om uiteindelijk een goede verdeling te maken onder de sierteelt. Iedere relatie wil hem hebben, maar de eindklant is uiteindelijk maar een kleine groep."

Lang proces
De Hoog Orchids heeft een lange geschiedenis van innovatie. Al drie generaties lang zijn ze op zoek naar exotische soorten en veredelen en kruisen ze nieuwe orchideeën. Maar het proces vergt een boel geduld. "Soms duurt het wel tien jaar voordat een nieuwe soort klaar is voor de markt. De weefselkweek in het lab duurt al zo'n drie jaar. Als we zelf kruisen is het iets makkelijker, maar eer je tien nieuwe planten hebt, ben je ook zo'n 5 à 6 jaar verder. Dan moeten de plantjes nog richting het lab voor vermeerdering, en dan moeten we nog op de tuin kijken of het teeltproces ook goed gaat," zegt Jolanda. "Toch blijven we altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden, we houden van uitvinden."


Een close-up van de Nobile Bright Eye

Zoektocht
Die zoektocht begon al toen vader en zoon, een paar generaties terug, naar Brazilië gingen om nieuwe soorten te ontdekken, vertelt Jolanda. "Daar kwamen ze de Nobile tegen die ze mee terug naar Nederland hebben genomen. De Nobile heeft, volgens het natuurlijke groeiproces, kou en donker nodig. Normaalgesproken bloeit hij ook alleen maar de eerste zes maanden van het jaar, hier op ons westelijk halfrond. Uiteindelijk, door veel testen en proberen met koelkasten, licht en containers, is het ons als eerste gelukt om de Nobile jaarrond te kunnen telen."

Met bijna 100 jaar ervaring in de sierteelt hoopt De Hoog Orchids dat de consument nog meer waardering krijgt voor de schoonheid en diversiteit van orchideeën. "Orchideeën zijn zoveel meer dan alleen de bekende Phalaenopsis," benadrukt Jolanda. "We hopen dat mensen de liefde en het vakmanschap achter elke plant gaan zien."

Voor meer informatie:
Jolanda Nieuwenhuijze
De Hoog Orchids
Tel.: +31 6 24 86 10 86
[email protected]
www.dehoogorchids.com