Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Certificering stimuleert verduurzaming waarmee we de sector toekomstbestendig houden”

De sierteeltsector zet grote stappen om toekomstbestendig te blijven. Daarom laat Royal FloraHolland in dit artikel de Floriculture Sustainability Initiative (FSI) aan het woord. FSI is een wereldwijd non-profit initiatief met leden uit de hele sector die gezamenlijk werk maken van de verduurzaming binnen de sierteeltsector. Royal FloraHolland sprak Jeroen Oudheusden, de directeur van FSI.

"Certificering speelt een belangrijke rol bij de verduurzaming van de sector doordat het zowel het voldoen aan eisen als de verduurzaming zichtbaar maakt. Betrouwbare data vanuit certificering is een basisvoorwaarde geworden om zowel verbeteringen en innovaties te stimuleren en zeker ook om de prachtige verhalen over de rol van bloemen en planten in ons dagelijks leven kracht bij te zetten. Daarom hebben kwekers en handel recent afgesproken dat vanaf 1 januari 2026 alleen nog gecertificeerde sierteeltproducten worden aangeboden en gekocht."

"Als je zo'n eis neerlegt wil je ook dat certificering haalbaar is voor alle kwekers die ervoor kiezen om af te zetten op de internationale marktplaatsen. Daar hebben we vertrouwen in. Ook omdat we al zien dat veruit het grootste deel van de verhandelde volumes voldoet aan de gestelde eisen. En voor wie dat nog niet is gelukt, zoals in het geval van kwekers in gebieden waar geen erkende certificaten beschikbaar zijn en voor bijvoorbeeld kleinschalige kwekers, doen we ons best om dit te regelen."

"Specifiek voor die laatste groep kleinschalige kwekers zagen we de afgelopen jaren dat het behalen van de gestelde eisen vanuit werkbaarheid en kosten niet haalbaar bleek. Deze kwekers, vaak producenten van speciale en seizoensgebonden producten, hebben specifieke kenmerken die niet altijd worden afgedekt door de huidige systemen. Daarom is besloten om een specifieker certificeringsschema te ontwikkelen, zodat ook zij kunnen blijven bijdragen aan de verduurzaming van de sector en hun plaats in de markt behouden."

Door een speciale werkgroep in het leven te roepen, die samen met verschillende partners werkt aan dit 'vereenvoudigde' schema, biedt FSI een haalbare route voor certificering. De FSI leden hebben gezamenlijk eisen opgesteld waaraan elke kweker moet voldoen, verdeeld in 3 pijlers – GAP (bijvoorbeeld MPS-GAP of GlobalGAP Flowers & Ornamentals), milieupijler (bijvoorbeeld MPS-ABC of GlobalGAP-IDA) en een sociale pijler. Het nieuwe schema voor kleinschalige kwekers beoogt alle drie de pijlers te combineren en zo bij te dragen aan betere werkbaarheid en betaalbaarheid.

"Dit zal kleinschalige kwekers in staat stellen om net als alle andere kwekers te voldoen aan de duurzaamheidseisen die de markt eist en actief bij te dragen aan het toekomstbestendig houden van onze kleurrijke sector."

Bron: Royal FloraHolland

Publicatiedatum: