Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ERC grant voor onderzoek naar cytoplasmatische overerving bij planten

De European Research Council (ERC) heeft een onderzoeksbeurs toegekend aan onderzoeker Kin Pan Chung. Hij ontvangt de ERC Starting Grant voor zijn onderzoek naar de overerving van cytoplasmatische genomen. Chung is begin september begonnen bij Wageningen University & Research: "Wageningen is een van de beste plekken ter wereld om plantenonderzoek te doen," zegt hij.

Cytoplasmatische genomen zijn kleine stukjes DNA in plantencellen die zich in organellen buiten de celkern bevinden, zoals mitochondriƫn en plastiden. In de meeste planten worden deze organellen en hun DNA uitsluitend via de moeder doorgegeven aan het nageslacht. Dit betekent dat de organellen van de vader en hun genetisch materiaal doorgaans niet bijdragen aan de overerving. Door te begrijpen hoe cytoplasmatische genomen worden overgedragen aan het nageslacht, hoopt Chung technieken te ontwikkelen om gewassen met betere eigenschappen te telen.

"Hoewel het bestaan van cytoplasmatische overerving al decennia bekend is, blijven de onderliggende mechanismen onduidelijk. Ik ben gemotiveerd om deze aloude puzzel op te lossen en de grenzen van onze kennis op dit gebied te verleggen", aldus Chung, die opgroeide in Hong Kong en de onderzoekslijn de afgelopen jaren in Duitsland ontwikkelde.

Dat hij zijn onderzoek in Wageningen voortzet is geen toeval: "Er is hier een levendige gemeenschap van plantenwetenschappers met veel verschillende expertises, waaronder genetica, moleculaire biologie, fysiologie en gewasveredeling. Dit biedt volop mogelijkheden voor nieuw en baanbrekend onderzoek", vertelt Chung. Hij is als tenure track assistant professor aan de slag gegaan bij het Laboratorium voor Plantenfysiologie van Wageningen University & Research.

Bron: WUR

Publicatiedatum: