Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Daling gasprijs gestokt

De TTF-gasprijs voor komende winter wilde de afgelopen zakken, maar net boven de 39 euro per megawattuur is de daling voorlopig gestopt. De gasprijs steeg zelfs weer een heel klein beetje donderdag. Voor het oktobercontract betekent het dat de gasprijs weer boven de 37 euro uitkomt.

De gemiddelde EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt vrijdag op 76 euro per megawattuur. Negatieve uurprijzen zien we niet, al komt het uur tussen 12 uur en 13 uur met een prijs van 3,7 euro per megawattuur wel dichtbij.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 5 september 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

Het onderhoud aan de Noorse gasinfrastructuur is in volle gang, lezen we in de update van AgroEnergy. Dit weekend wordt een onderhoudspiek verwacht, waarna geleidelijk de gebruikelijke capaciteit weer terug moet komen, als alles goed blijft gaan. De hogere gasvraag bij de start van het najaar, het onderhoud in Noorwegen en het mogelijk aanmeren van een aantal LNG-schepen lijken de belangrijkste factoren voor de prijsbepaling van gas voor aankomende week, voorspellen de Rotterdamse energiespecialisten.

Als gevolg van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland is de gasprijs de afgelopen jaren fors gestegen en ook veel volatieler geworden. Wat is het effect daarvan voor de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie en wat kan er gedaan worden om de industrie weerbaarder te maken? In economenvakblad ESB een betoog, waaruit blijkt dat Nederland meer last heeft van de hogere gasprijzen dan omliggende landen.