Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Dalende brandstofprijzen

Dit weekend zakten de uurprijzen voor elektriciteit in de middagen weer richting 0. Op zondag zagen we ook negatieve uurprijzen. In de nachten, vroege ochtenden en de avonden lag de EPEX-elektriciteitsprijs wel vrij hoog. Maandag zien we een gemiddelde dagprijs van 97 euro per megawattuur.

De TTF-gasprijs voor komende winter is net onder de 40 euro per megawattuur geopend, op maandag. Aan het eind van vorige week is de daling van de gasprijs gestopt en is de prijs voorzichtig weer wat gaan stijgen.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 6 september 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

Egypte wil voor het eerst in jaren LNG kopen. Het gaat om 20 vrachten vloeibaar aardgas die Egypte deze herfst en winter wil binnenhalen. Daarmee kan Egypte zomaar een importeur van LNG worden in plaats van een exporteur, waardoor extra druk komt te liggen op de mondiale gasmarkt, waarschuwen marktanalisten, meldt BNR.

De brandstofprijzen zakken vanwege een dalende olieprijs. Het levert maandag een Gemiddelde Landelijke Adviesprijs op van 2,088 euro voor 1 liter Euro95 en 1,802 euro voor 1 liter diesel, zo leert het overzicht met brandstofprijzen van UnitedConsumers.

De helft van de 150 miljard euro aan gas die nog in de Groningse bodem zit is al voldoende om 'fluitend' de energietransitie te kunnen betalen. Met de rest van de resterende aardgasbaten kun je onder meer de Groningers die met schade zitten ruimhartig compenseren, zegt Willem-Jeroen Stevens, managing partner en oprichter van Clear Corporate Finance, bij BNR.

Nederland verbruikte in 2023 t.o.v. 2016 een kwart minder energie. Tot dat jaar was het energieverbruik toegenomen tot meer dan honderd keer zo veel als aan het begin van de negentiende eeuw. De laatste jaren komt steeds meer energie uit hernieuwbare bronnen zoals wind, zon en water, becijfert het CBS.

Het CBS geeft ook antwoord op de vraag: Hoe groot is onze broeikas­gas­uitstoot? Die bleek met 149,5 miljoen kilo CO2-equivalenten 6 procent lager dan in 2022. In 2023 was de uitstoot van broeikasgassen door de landbouw 2 procent hoger dan in 2022. In dat jaar was de uitstoot laag, doordat tuinders minder aardgas verstookten met hun warmtekrachtinstallaties omdat de prijs hoog was.