In het Belgische Scheldewindeke, zo'n 20 minuten ten zuiden van Gent, vinden we coniferenkwekerij Bart van der Veken. Al 35 jaar specialist in het kweken van kleinere maten coniferen voor het hogere segment. De ondernemer is ruim 10 jaar geleden lid geworden van Royal FloraHolland. Wat is volgens Bart de meerwaarde van de coöperatie en wat zijn de belangrijkste voordelen van het lidmaatschap?
De kwekerij teelt op zo'n 3 hectare 30 verschillende soorten coniferen in potmaat 9, 11 en 13 centimeter. Ze worden met name gebruikt in de luxere kerst- en plantenschalen of om bloembakken mee te vullen. De drukste periode start in augustus en loopt door tot en met november. Twee medewerkers zijn in vaste dienst, in drukke tijden komen daar zo'n 3 seizoensmedewerkers bij.
Eigen label
"Het is van groot belang dat we met het eigen label Conifers op topkwaliteit blijven leveren, dat verwachten onze kopers van ons", aldus Bart. "Daarom zijn we de afgelopen jaren rustig gegroeid en de komende jaren groeien we ook wel, maar we willen niet té groot worden. Anders kunnen we die kwaliteit niet garanderen. Samen met de medewerkers en de leveranciers van het plantgoed proberen we steeds verder te verbeteren."
En waar moet je dan op letten? Wat maakt iets een goede conifeer? "Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat de conifeer bij de groeifase voldoende ruimte krijgt", legt Bart uit. "Er moet voldoende lucht doorheen kunnen gaan. Het aantal planten per vierkante meter houd je dus zo laag mogelijk, maar het moet ook rendabel blijven. Dat is de balanceer-act die je steeds uitvoert."
Financieel voordeel lidmaatschap
"We zijn lid geworden omdat we zagen dat de markt zich grotendeels afspeelt in Nederland", zegt Bart. "Vroeger konden wij al onze producten in België kwijt, maar de handel hier neemt af. Via Royal FloraHolland kunnen we een aanzienlijk deel van de wereldmarkt bereiken; het is de plek waar vraag en aanbod samenkomen. Daarbij sluit ons aanbod goed aan bij de vraag van kopers in Nederland."
"Ook past de manier van werken van Royal FloraHolland bij ons. Alles wordt correct en netjes afgehandeld, zowel logistiek als financieel. Je hoeft je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over de administratie van karren, en je hebt een betalingsgarantie: je kunt erop rekenen dat je altijd, wat er ook gebeurt, na een week je geld hebt. Dat ontzorgt."
Bart koos ervoor om volwaardig lid te worden, en niet slechts aanvoerder. "Het grote voordeel daarvan zit 'm vooral in de betrokkenheid bij wat er gebeurt binnen de coöperatie. Je zit op de eerste rij als er verandering op komst is. Maar ook financieel gezien biedt lidmaatschap de beste voorwaarden in tarieven, zowel qua afhandeling als bij de deelname aan beurzen."
Kostenplaatje in de gaten houden
Op de vraag waar Royal FloraHolland de coöperatie kan verbeteren, wijst Bart naar het in de hand houden van de kosten. "Het is een heel grote organisatie en we snappen dat de kosten oplopen, maar er zit een grens aan. Wij als kwekers moeten ook twee keer nadenken over iedere euro die we uitgeven, want ook voor ons lopen de kosten van transport, energie en grondstoffen op. Het moet van twee kanten komen. Als de coöperatie een rol van betekenis wil blijven spelen, moet de hand op de knip. Daarom is het goed dat Royal FloraHolland nu kijkt waar bezuinigd kan worden."
Tijd besparen met Floriday
Wat betreft het digitale platform Floriday is de kweker te spreken. "Daar zijn we nu heel tevreden over, hoewel dat in de beginjaren minder was. Je kunt nu heel gemakkelijk je aanbod aan kopers kenbaar maken. De klant bestelt, en met één druk op de knop rolt de bon eruit. Dat werkt perfect. Het scheelt ook tijd: vroeger moest je in de avond soms zomaar een of twee uur langer werken om alle brieven handmatig door te voeren."
De kwekerij brengt zo'n 5% van de producten voor de klok. Bart: "De klok zien we als een soort showroom voor het aanbod, vooral aan het begin van het seizoen, om te laten zien wat er beschikbaar is. Het overgrote deel wordt dus direct verhandeld, maar de mogelijkheid om via de klok te veilen vinden we toch ook wel een pluspunt van aangesloten zijn bij een coöperatie.
Ook neemt de kwekerij graag deel aan de beurzen die Royal FloraHolland organiseert, waaronder Trade Fair Aalsmeer. "Dit is een mooi instrument om de vinger aan de pols te houden en contact te onderhouden met klanten. En we schrijven toch ook nog altijd orders tijdens de beurs.
Samenwerkingsbereidheid coöperatie groot
Bart ziet dat de samenwerkingsbereidheid in Nederland groot is. "Ik denk omdat het van oorsprong een meer coöperatief denkend land is. Misschien wel vanwege de strijd tegen het water?", vraagt hij zich met een glimlach af. "In België is dat coöperatief denken wat minder sterk. In de Belgische handel is het toch iets meer ieder voor zich. En als je gewend bent om meer op jezelf te zijn en met niemand rekening te houden, kun je een coöperatie als bedreigend ervaren. Maar dan ga je voorbij aan de voordelen die het biedt. Bijvoorbeeld op het gebied van transport.
Voor ons is transport naar Nederland in verhouding goedkoper dan naar België. Transport wordt in Nederland door veel meer partijen samen georganiseerd. Als mijn producten naar de hubs van Royal FloraHolland gaan, hoef ik de vrachtwagen maar één keer te lossen. In België zou je tien keer moeten stoppen en veel meer kilometers moeten afleggen, omdat de handelaren overal verspreid zitten. Het aangesloten zijn bij een coöperatie biedt dus zeker voordelen. Ik denk echt dat je samen sterker staat."
Bron: Royal FloraHolland