Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar cellen met petunia's

Toen ze negen jaar werd, kreeg ze van haar vader een microscoop. Dat was het begin van de passie die haar later zou leiden naar een carrière in de wetenschap. Francesca Quattrocchio doet onderzoek naar cellen. Het middel dat haar onderzoekgroep daarvoor gebruikt zijn petunia's. Petunia's in het Science Park, hoe zit dat?

Korte levenscyclus
De petunia dus – wat is die méér dan een populaire sierplant die in tuinen over de hele wereld te zien is en elke zomer op de bruggen van de Amsterdamse grachten bloeit? 'Het is een heel handige plant om fundamentele vragen binnen de biologie te onderzoeken,' legt Quattrocchio uit. 'Wij doen onderzoek naar cellen, naar genen (stukjes DNA dus), naar hoe een organisme werkt, naar alles wat leeft eigenlijk. De petunia is een niet al te grote plant waar je makkelijk andere genen kunt inbrengen. Als je ziet dat door toevoeging van een bepaald gen de kleur van de plant verandert, bijvoorbeeld van rood naar paars, dan snap je iets meer over het mechanisme van dat gen. En aangezien genen van alles wat leeft – mensen, dieren en planten – vaak niet veel van elkaar verschillen, begrijp je dus ook meer van de aansturing van cellen (want dat doen genen) bij andere levende wezens.'

Lees het artikel verder op: oost-online.nl

Publicatiedatum: