Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plantentuin Meise wordt keuringslocatie voor Excellence Roses

De Nederlands-Belgische keuringen voor Excellence Roses is een locatie rijker: Plantentuin Meise. Het keurmerk Excellence Roses staat voor sterke, gezonde, rijk- en doorbloeiende rozen, die zonder inzet van gewasbeschermingsmiddelen een goed resultaat geven bij eindgebruikers. Deze keuringen vinden sinds 2018 plaats onder toezicht van de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen onder Anthos-secretariaat. Dit najaar al zullen in de Plantentuin nieuwe rozen voor de keuringen worden aangeplant. Hiermee komt het aantal keuringslocaties op zes: drie in Nederland en drie in België.

De Rozentuin, geopend in juni 2019, is geïnspireerd op een ontluikende roos en ontworpen in een hedendaags design. Plantentuin Meise zet hier de botanische roos in de spotlights. Het labyrint in het centrum, gevormd door twee spiralen, vertelt het verhaal van het ontstaan van de wilde rozen en toont hoe ze verwant zijn. Recent DNA-onderzoek leverde de informatie voor deze unieke aanpak. Met meer dan 100 verschillende botanische soorten vormt dit een van de belangrijkste rozencollecties ter wereld. In de perken rond de zichtheuvel komt men te weten hoe vanuit de wilde rozen de tuinrozen werden geselecteerd en ontwikkeld. Hier is al een plaats gereserveerd voor de rozen die straks in de driejarige keuringen mee gaan lopen.

Cirkel rond
Tuinier Wouter Swaerts is bezig met de voorbereidingen voor de deelname en licht toe waarom Plantentuin Meise meedoet. "Onze rozentuin is ontworpen als een ontluikende bloem. In het midden vertellen we hoe de botanische rozen zijn ontstaan. De perken aan de buitenzijde stellen de kroonblaadjes voor, waarmee we het ontstaansverhaal en de horticulturele ontwikkelingen van de moderne tuinroos vertellen. We tonen onze bezoekers dat plantenveredelaars steeds verder zoeken naar nieuwe, rijkbloeiende en gezonde variëteiten. Bovendien hechten we in onze rozentuin enorm veel belang aan biodiversiteit. In de gemengde borders rondom wil ik de bezoekers tonen dat sterke, rijkbloeiende en van nature gezonde rozen een plaats verdienen in elke tuin. Dit sluit perfect aan bij Excellence Roses."

Sterk en gezond
Keurmeesters beoordelen de rozen op vier momenten in het jaar op gezondheid, groeikracht, bloeirijkheid, geur, bottelvorming en andere criteria. Rozen die na drie jaar een minimumaantal punten hebben behaald, verdienen het predicaat Excellence Roses. Op dit moment staat de teller op 76 rozenvariëteiten; stuk voor stuk sterke en rijkbloeiende rozen, die zonder inzet van gewasbeschermingsmiddelen een goed resultaat geven in tuinen en openbaar groen. Alle Excellence Roses zijn te vinden op de website van de KVBC.

Aanvulling
De andere locaties voor de keuringen zijn het rosarium in Boskoop (NL), Rozenhof Lottum (NL), Rosarium Winschoten (NL), de rozentuin in het Vrijbroekpark Mechelen (B) en Plantentuin De Kleine Boerderij in Merksplas (B). Daarnaast vind je bij Viaverde in het Belgische Destelbergen een showtuin voor groenvoorzieners met een selectie van de rozen die het predicaat al hebben verdiend. De Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen onder Anthos-secretariaat heeft de keuringen onder haar hoede, de Koninklijke Vereniging van Boskoopse Culturen (KVBC) coördineert. Hans van Hage, interim-voorzitter van de cultuurgroep is blij met de nieuwe locatie. "Het is een waardevolle aanvulling voor de keuringen. Het levert straks extra data op, wat de resultaten alleen maar ten goede komt. Bovendien is het een mooie mogelijkheid om meer bekendheid aan Excellence Roses te geven", aldus Hans.

Dit najaar krijgen rozenveredelaars weer een mail om rozen in te zenden. Veredelaars die geïnteresseerd zijn, maar eerder geen oproep ontvingen, kunnen dit aangeven bij [email protected], o.v.v. Excellence Roses.

Publicatiedatum: