Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Subsidiegeld voor onderzoek water, CO2 en wortelzieken Vlaamse glastuinbouw

Vlaanderen stimuleert innovatie en vernieuwing in de land- en tuinbouwsector. Daarom trekt het Vlaams Agentschap voor Landbouw en Zeevisserij bijna 7,2 miljoen euro uit voor 25 projecten VLIF innovatie, 10 demonstratieprojecten en 25 operationele groepen EIP.

Bij de geselecteerde projecten VLIF innovatie zitten onder meer projecten rond robotisering in de groente- en fruitteelt en projecten rond nieuwe emissiearme technieken. Bij de demonstratieprojecten worden landbouwers gesensibiliseerd om aan de slag te gaan rond duurzaam nutriëntenbeheer en reductie van broeikasgasemissies. In verschillende operationele groepen EIP ontwikkelen landbouwers samen met andere instanties oplossingen om beter samen te werken in de eiwitketen, om nevenstromen te valoriseren of om broeikasgasemissies te reduceren.

De glastuinbouw komt ook aan bod. Zo komt er een demonstratieproject van Viaverda en Inagro over zuiveringstechnieken voor spuistroom in de glastuinbouw. Ook is Inagro projectcoördinator van de operationele groep AgriCO2, waarbij wordt gekeken naar een beslissingsmatrix voor alternatieve CO₂-bronnen voor de glastuinbouw.

Innovaties in de landbouw
38 landbouwers dienden een steunaanvraag in. De subsidie biedt hen de kans om een innovatief investeringsproject te realiseren. 25 van de 38 ingediende projecten werden geselecteerd voor een steunbedrag van 3,77 miljoen euro.

De geselecteerde projecten omvatten zeer diverse thema's die passen in diverse Europese GLB-doelstellingen, zoals de reductie van emissies, energiebesparing, robotisering, precisielandbouw, circulaire landbouw en dierenwelzijn. Zo introduceren een aantal innovatieve veehouders nieuwe emissiearme technieken op hun bedrijf. Meerdere landbouwers, vooral in de groente- en fruitteelt, maken hun bedrijf toekomstbestendig door te investeren in volautomatische oogstrobotten en zelfrijdende tractoren. Met het oog op een verminderd gebruik van gewasbeschermingsmiddelen investeert een landbouwer in een laserwieder die snel onkruiden identificeert en met lasertechniek vernietigt.

Demonstratieprojecten
Naar aanleiding van de oproep voor het indienen van demonstratieprojecten werden 15 projectvoorstellen ingediend, waarvan er tien gesubsidieerd zullen worden.

Duurzaam nutriëntenbeheer gebeurt zowel in de plantaardige als de dierlijke productie. Negen projecten hebben de bedoeling om landbouwers, adviseurs en loonwerkers inzichten te geven in hoe ze de nutriëntenverliezen naar water, bodem en lucht kunnen verminderen.

Zo zullen in het project 'N-adviezen Ontleed' de projectuitvoerders het belang van heldere bemestingsadviezen in de groenteteelt benadrukken, om zowel economisch gunstig als met minimale impact op het milieu te produceren. De projectuitvoerders pleiten voor een goede informatiedoorstroming tussen landbouwers en adviseurs om accuratere bemestingsadviezen op te stellen. Via workshops wordt met geëngageerde telers aan de slag gegaan om stikstofadviezen beter te matchen met de verwachtingen en noden van telers.

Het project, 'ReduVeen - Het Reduceren van Veengebruik in perspotten in de Vlaamse groenteteelt', draagt bij aan de reductie van uitstoot van broeikasgassen, het behoud van koolstofvoorraden, bescherming van de biodiversiteit en het verbeteren van de veerkracht tegen klimaatverandering. De projectuitvoerders demonstreren commercieel beschikbare veenarme substraten voor perspotten in verschillende teelten en teeltwijzen onder praktijkomstandigheden. Ze willen aantonen dat veenvervanging tot 35% mogelijk is in praktijkomstandigheden in de Vlaamse groenteteelt en de telers en plantenkwekers teelttechnisch voorbereiden op een overstap naar veenarme(re) of veenvrije substraten.

De projecten lopen gedurende twee jaar tussen 1 oktober 2024 en 31 maart 2027.



Operationele groepen
In 25 operationele groepen gaan landbouwers en andere actoren aan de slag om voor een bepaalde problematiek of opportuniteit een innovatieve oplossing te vinden of een innovatief samenwerkingsverband te ontwikkelen. De operationele groep is een samenwerkingsverband dat bestaat uit (actieve) landbouwers, andere actoren uit de agro-voedingsketen, adviseurs, onderzoekers, andere (KMO) ondernemers, innovatie- ondersteunende diensten, productenorganisaties, brancheorganisaties, … Alle projecten zijn op vraag van landbouwers of groepen landbouwers die met een bepaalde uitdaging te kampen hebben waarvoor ze samen met anderen een oplossing willen ontwikkelen.

In 13 projecten worden nieuwe werkwijzen of technieken ontwikkeld en in 12 projecten worden innovatieve samenwerkingen tussen landbouwers en/of andere actoren en ketenspelers tot stand gebracht.

13 operationele groepen die nieuwe werkwijzen of technieken ontwikkelen


12 projecten met het oog op innovatieve samenwerkingen tussen landbouwers en/of andere actoren en ketenspelers


Bron: Agentschap Landbouw & Zeevisserij

Publicatiedatum: