Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardwarmte onderzocht als optie voor telers Bommelerwaard

Aardyn heeft de eerste stappen gezet voor de ontwikkeling van aardwarmte in het glastuinbouwgebied Nieuwaal Gameren, in de Bommelerwaard. Onlangs kwamen de tuinders uit deze regio samen met medewerkers van Aardyn om het aardwarmteplan te bespreken, meldt Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Tielerwaard



Aardyn is van plan om laagtemperatuur aardwarmte uit de grond te halen met een innovatieve methode, waarbij onder andere met een kleinere installatie zal worden geboord. Deze innovatieve methode moet voor minder overlast zorgen tijdens het boorproces. Bovendien vallen de investeringskosten lager uit. Aardwarmte moet de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen in de verduurzaming van de regio. Door warmte uit de ondergrond te halen wordt een aanzienlijke reductie van het gasverbruik bereikt.

Planning geothermie
De verwachting is dat Aardyn in 2027 tot 50 hectare aan kassen kan voorzien van duurzame warmte. Aardyn gaat subsidie aanvragen voor het project op basis van de Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++). Deze regeling is gericht is op het bevorderen van duurzame energieproductie en CO2-reductie.

Met SDE++ subsidie is het mogelijk om de beoogde geothermie-installatie in het gebied te realiseren. De aanwezige kwekers hebben aangegeven een intentieverklaring te willen ondertekenen, zodat de subsidie-aanvraag en voorbereiding kunnen worden voortgezet. Tegelijkertijd wordt de technische en financiƫle inpasbaarheid op de bedrijven doorgerekend.

Als het project succesvol is, kijkt Aardyn naar verdere uitbreiding in de Bommelerwaard om onder andere ook dorpskernen te kunnen voorzien van aardwarmte.

Bron: Glastuinbouwpact Bommelerwaard & Tielerwaard

Publicatiedatum: