Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: 'Zomerbonus' bovenop gasprijs volledig verdwenen

De TTF-gasprijs is dinsdag toch weer hard gezakt. Daarmee is de zomerstijging van de prijs helemaal teniet gedaan. De contractprijs voor komende winter komt na de daling uit onder de 38 euro per megawattuur.

De EPEX-elektriciteitsprijs zakt vanmiddag tussen 14 en 15 uur bijna tot 0. Opnieuw doet de wind goed mee. De gemiddelde dagprijs ligt op ruim 73 euro. Dat is hoger dan maandag, toen er meer lage uurprijzen te noteren vielen in de middag.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 10 september 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

De stijging van de gasprijs is (deels) te wijten aan onderhoud en hierdoor verstoringen in de Noorse gaslevering. De Noorse gaslevering is inmiddels voorbij het dieptepunt van het jaar, deelt energieleverancier Engie in een e-mailupdate. Daaruit citeren we: "Momenteel neemt het onderhoud af, maar zal dit nog wel tot eind september zorgen voor lagere exports."

De gasvoorraden zijn afgelopen week nauwelijks toegenomen, maar dat geeft geen reden tot ongerustheid vanwege een vullingsgraad die nagenoeg gelijk is aan de recordniveaus van 2023, stelt Engie ook. "De angst dat de toevoer van 40 miljoen m³ Russisch gas via Oekraïne wel eens plots kan stoppen neemt af, aangezien de gasstromen nog altijd ongemoeid doorgaan. Op het gebied van LNG is de vraag momenteel niet enorm vanwege de hoge gasvoorraden, lage Europese gasvraag van energiecentrales en het feit dat Aziatische gasvraag in 2024 met 8% is toegenomen."

Wat kouder weer in combinatie met een lager windaanbod lijkt voor de komende periode een opwaartse prijsdruk te geven zo lang het Noors onderhoud voortduurt. "Maar een sterke opleving zou niet op stapel moeten staan vanwege de nagenoeg volle gasbuffers."

Het CBS publiceert cijfers over de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in het tweede kwartaal van 2024. De uitstoot was vier procent lager dan een jaar eerder. Dat komt vooral doordat de elektriciteits- en de mobiliteitssector minder hebben uitgestoten, aldus de statistici.

Een andere statistiek gerelateerd aan energie is dat Nederland nauwelijks zeldzame aardmetalen importeert. Dergelijke stoffen zijn onder meer van belang voor productie van zonnepanelen en andere producten die helpen de energietransitie in te zetten. China is de grootste leverancier van dergelijke 'kritieke grondstoffen', becijfert het CBS.

Voor het eerst in meer dan twee jaar heeft de olieprijs de 70 dollar per vat aangetikt. Een vat ruwe Brentolie kostte zelfs even minder dan 70 dollar, maar inmiddels is de prijs weer wat gestegen boven de grens van 70 dollar, meldt BNR. De olieprijsdaling is ook te merken aan de pomp. De redacteur in kwestie kon dinsdag Euro95 tanken voor 1,799 euro per liter. De laagste prijs in lange tijd. De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs daalt ook en bedraagt woensdag volgens UnitedConsumers 2,072 euro per liter. Diesel kost 1,792 euro.