Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Australische wetenschappers proberen stille pandemie onder telers te ontrafelen

Het is een kille avond in Dean, net buiten Ballarat in het hart van het aardappelland van Victoria, Australië. Het plaatselijke gemeentehuis heeft generaties boerenfamilies langs de deuren zien komen voor feesten, concerten, bruiloften en toespraken op school. Maar vanavond is de stemming somber.

Deze telers en hun families zijn hier om vragen te stellen over een ongeneeslijke ziekte die hun gemeenschap verwoest. "De toename van Parkinson in de wereld wordt een pandemie genoemd - het is 's werelds snelst groeiende neurodegeneratieve ziekte," vertelt een neuroloog aan het publiek.

"Veel mensen begrijpen niet dat het een genetische aandoening is. Wesley Thevathasan diagnosticeert en behandelt al meer dan tien jaar patiënten met de ziekte van Parkinson - velen van hen uit landelijke gemeenschappen zoals deze. Een uur lang legt hij de feiten bloot.

"Ik zou zeggen dat telers oververtegenwoordigd zijn in het cohort van patiënten die ik zie met de ziekte van Parkinson," zegt dr. Thevathasan. "En dat is niet verwonderlijk, want we weten dat leven op het platteland en mogelijke blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen een waarschijnlijke risicofactor is voor het ontwikkelen van de aandoening. "Allerlei soorten middelen zijn in verband gebracht, maar het bewijs is het sterkst voor Paraquat."

Lees het hele artikel op ABC

Publicatiedatum: