Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Aanvoer van rozen uit Afrika flink lager dan vorig jaar"

In een nieuwe reeks geeft Royal FloraHolland het woord aan CEO Steven van Schilfgaarde. Eens in de vier weken geeft hij zijn blik op de afgelopen periode. Deze keer vertelt hij meer over de prijsvorming van de afgelopen weken, de reputatie van de sierteelt en nog veel meer.

Prijsvorming
"De afgelopen weken werden gekenmerkt door heel goede prijsvorming van bloemen, met de kanttekening dat de aanvoer van rozen en een aantal andere producten flink lager was dan vorig jaar. Het weer in Afrika speelde de roos duidelijk parten. De prijsvorming van planten bleef teleurstellend achter en dat ging gepaard met tegenvallende omzet op de klok. De afname van het volume was overall hoger dan het gemiddelde in de maanden ervoor. Ik hoop dat de aanvoer van planten zich in de rest van het jaar herstelt. Hetzelfde geldt voor achterblijvende bloem variƫteiten."

Reputatie sierteelt
"Goede prijsvorming betekent dat er nog altijd veel vraag is naar onze producten. Maar de reputatie van de sierteelt vraagt voortdurende aandacht. Gerichte sectorcommunicatie is nodig om positieve beeldvorming te voeden en weerbaar te zijn in geval van negatieve berichtgeving. Recente aandacht in de media voor lozing van verboden middelen op het oppervlaktewater en inzet van arbeidsmigranten met vervalste papieren laten zien hoe kwetsbaar we zijn. Zowel binnen de glastuinbouw als binnen de sierteelt werken we nauw samen met alle betrokken sectororganisaties. Zo had ik een constructief kennismakingsgesprek met de nieuwe voorzitter van de KAVB. De buitenwereld kijkt naar ons als sierteelt of glastuinbouw en heeft geen boodschap aan hoe wij georganiseerd zijn. Daarom moeten we de gelederen gesloten houden en met elkaar optrekken en elkaar versterken."

Consultatie certificeringsschema
"In augustus heeft de consultatie voor het certificeringsschema voor "Kleinschalige Kwekers" plaatsgevonden onder de vlag van FSI. Duurzaamheid in de breedste zin is van groot belang om onze sector toekomstbestendig te maken. Een initiatief waar de afgelopen maand stappen zijn gezet is de introductie van de Euro Plant Tray (EPT). Deze nieuwe herbruikbare plantentray moet zorgen voor verdere reductie van plastic afval. EPT is belangrijk in het kader van verdere verduurzaming van de sector."

Floriday
"Binnen Royal FloraHolland werken we hard aan optimalisatie van zowel ons digitale platform als ons logistieke platform. Floriday is daarbinnen van cruciale betekenis. Om met elkaar succesvol te zijn is het noodzakelijk dat alle partners in de keten stappen zetten in digitalisering. Dat is het pad om de keten efficiƫnter maken. Gebruikers zien steeds beter de kansen en mogelijkheden van Floriday. Aan de hand van de input en wensen van de gebruikers voegt het Floriday-team doorlopend functies toe of verbetert bestaande toepassingen. Het convenant dat we recent met handelsbedrijven hebben gesloten vormt een belangrijke impuls voor een bloeiende toekomst van Floriday en daarmee van de sector."

Select Delivery
"Een voorbeeld van een nieuwe logistieke functie is Select Delivery in Floriday. Daarmee bepaalt de koper zelf het aflevermoment. Die kan per dag, product en koperplaat aangeven welk tijdvak hij wil activeren. Sinds 3 september zit de koper in zowel Rijnsburg als Naaldwijk dankzij Select Delivery in Floriday zelf aan de knoppen. In een dashboard in Floriday kan de koper op ieder moment van de dag de tijdvakken aanpassen voor de aankomende week. Een andere belangrijke logistieke mijlpaal is de start van orderpicken planten op onze hub in Aalsmeer. Tot zover deze eerste impressie. Volgende keer komen andere onderwerpen aan bod."

Bron: Royal FloraHolland

Publicatiedatum: