Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Veilingmeesterscolumn

Overgang van zomer naar herfst: wat betekent dit voor de markt?

Dat het weer is omgeslagen merkt ook veilingmeester rozen Edwin Chrispijn. Zomerbloemen hebben het moeilijk en herfstproducten doen langzaam hun intrede.

Weersverandering
De afgelopen twee weken is het weer duidelijk veranderd. We hebben afscheid genomen van de warme zomerdagen, die nu plaatsmaken voor koeler en regenachtig herfstweer. Hoewel de zomer wat laat op gang kwam, hebben we toch best kunnen genieten van de zon. In onderstaande column legt Edwin uit wat deze seizoensovergang betekent voor de markt?

Impact van de zomer
Bruiloften en zomerse evenementen hebben hun impact gehad. Exclusieve bloemen, zoals rozen in mijn geval, werden tegen uitstekende prijzen verkocht. Witte en roze rozen, vooral in lange lengtes, waren bijzonder gewild. Uiteindelijk hebben alle kleuren goed gepresteerd. Rozen kenden een aanzienlijke prijsverbetering ten opzichte van vorig jaar, mede door een lagere aanvoer van rozen uit Kenia.

De echte zomerbloemen, zoals zonnebloemen, Celosia en gladiolen, beginnen het moeilijker te krijgen in kwaliteit en prijs. Bij leeuwenbekken zagen we een aanvoer-uitschieter, waardoor het lastig was om de prijs vast te houden. Bij Veronica was er juist een lagere aanvoer waardoor de prijs steeg.

Herfstproducten en kleuren
De aanvoer van herfstproducten komt nu langzaam op gang. Herfstkwekers starten met pluischrysanten, herfstasters, doorgekleurde hortensia's, rozebottels en herfstbladeren. De schoonheid van de herfst begint ook buiten zichtbaar te worden met prachtige tinten geel, bruin en oranje. Het is een trend om deze warme herfstkleuren ook binnen te gebruiken, met kleurkeuzes zoals Callicarpa en Scabiosa naast de veelzijdige oranje producten. Wat ik steeds meer zie, is een doorbreking van de traditionele kleuren die bij elk seizoen horen. Steeds vaker worden verschillende kleuren met elkaar gecombineerd, ongeacht het seizoen. Ook bij planten zien we al een aantal weken dat herfstproducten zoals Calluna, Bolchrysanten, Sierfruit, Gaultheria, Solanum, Leucophyta en Hebe gretig aftrek vinden bij onze kopers.

Inspirerende ontmoeting
Deze week had ik ook een leuke ontmoeting met Evert van Helvoort, kweker én voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van Royal FloraHolland. We wisselden ideeën uit en leerden veel van elkaars standpunten. Ik merkte dat er over veel meer zaken wordt nagedacht dan ik dacht. Dit vergroot mijn vertrouwen in de RvC.

Mijn tip: wees nieuwsgierig naar elkaars standpunten en oordeel niet te snel. Hier leer en groei je van.

Voor meer informatie:
Royal FloraHolland
Tel: 088 789 89 89
www.royalfloraholland.com

Publicatiedatum: