Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Dalende trend termijnprijzen gas en elektriciteit

De TTF-gasprijs is in trapjes toch echt naar beneden aan het gaan. Af en toe schiet de prijs weer een dag omhoog, maar de trend is dalend. Het brengt de gascontractprijs voor komende winter tussen de 37 en 38 euro per megawattuur. Na de korte herfstprik met op een enkele plaats vannacht ook nachtvorst, gaat de temperatuur toch weer oplopen tot 20 graden Celsius of meer. Dat brengt de gasvraag weer wat omlaag en maakt mogelijk een verdere daling van de gasprijs mogelijk, zolang het geopolitiek stabiel onrustig blijft en de Noorse leveringen weer toenemen.

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt vrijdag op ruim 85 euro per megawattuur. Tussen 14 en 15 uur zien we het goedkoopste uur, met een prijs van 10 euro per megawattuur.



TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 12 september 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

AgroEnergy stipt aan dat, ondanks dat een vergelijking van de termijnprijzen met een week geleden weinig verschil laat zien, er toch wel degelijk pieken en dalen in de prijsvorming zijn geweest gedurende de week. Iets verder uitgezoomd, lijkt er sinds de start van de maand september wel een voorzichtige verandering in de trend plaats te vinden, constateren ook de Rotterdamse energiespecialisten.

De trend is dalend, ook voor de elektriciteitsprijzen. Naast de bekende prijsbeïnvloedende factoren wijst men ook op 'economische malaise' in Europa, die zorgt voor een verminderde gasvraag, bijvoorbeeld in de Duitse industrie. Lees hier de hele update, waarin men als mogelijk verstorende factor voor de dalende gasprijs wijst op een orkaan die LNG-leveringen in de weg kan zitten. Momenteel vangt LNG-aanvoer minder Noorse aanvoer op.

Door netcongestie loopt Nederland tientallen miljarden per jaar mis, stelt Boston Consultancy Group in een breed in de media opgepakt onderzoek. Geothermie Nederland grijpt het onderzoek aan door te wijzen op de mogelijkheden om via aardwarmte de druk op het elektriciteitsnet te verlichten.