Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uniforme, beter bewortelde kalanchoë bij opkweek in vertical farm

Tholen - De opkweek van jonge tomatenplanten in een vertical farm gaat snel praktijkrijp zijn. Die verwachting spreken ze uit bij Artechno Growsystems na een reeks nieuwe proeven met een nieuw teeltsysteem: AVF+ Young Plants. Maar er lopen niet alleen proeven met tomaat. Ook opkweek voor chrysant en kalanchoë is onderzocht. Agronoom Joris Groen geeft een update over de proef met kalanchoë, waarvan hij recent de planten bij de kweker in de kas zag.

De focus in het onderzoek met kalanchoë ligt op de bewortelingsfase. Die cruciale fase wil de kweker automatiseren. Daarvoor meldde hij zich bij de Westlandse vertical farmingspecialisten. In eerder onderzoek dat de kweker elders liet uitvoeren deed hij al ervaring op met kalanchoë in een vertical farm.


Joris met de kalanchoës in de kas, opgekweekt met teeltsysteem AVF+ Young Plants

Lagere lichtintensiteit
In het onderzoek van Artechno, gericht op de vroege fases in de opkweek, is nu gekeken of het mogelijk is een sterk, uniform plantje te kweken met een lagere lichtintensiteit. "En met minder duur, blauw licht", vult Joris aan. "De resultaten laten zien dat opkweek met deze lagere lichtintensiteit goed mogelijk is."

Het plantmateriaal voor kalanchoë komt nu vaak nog uit Afrika. Wie met het concept AVF+ Young Plants gaat werken, kan zelf lokaal plantmateriaal gaan opkweken. Een voordeel is dat het aantal planten per vierkante meter hier omhoog kan, dankzij opkweek op meerdere lagen.

Versnelling beworteling
De kalanchoëkweker wil naast het bewortelen ook het steksteken en het transplanten automatiseren. Een uniform plantje is hiervoor erg belangrijk. De planten uit de vertical farm staan inmiddels in de kas. "Visueel is hier duidelijk te zien welke planten uit de vertical farm komen. De kweker is te spreken over de kwaliteit en de snelheid van het bewortelen", deelt de agronoom. "En over de hogere plantdichtheid."

Ook niet onbelangrijk is het terugdringen van het percentage uitval bij opkweek. In de proef met kalanchoë is dat goed gelukt. De stekjes zijn handmatig gestoken. "De uitval die er is, is hieraan te wijten. Bij steksteken met de hand gaat weleens wat fout."

Anders dan bij sla, een inmiddels veel geteeld gewas in vertical farms, duren de teeltcycli bij sierteeltgewassen zoals kalanchoë langer. Juist daardoor tikt de versnelling die er met opkweek in een vertical farm te realiseren is, aan. "Het bewortelen duurt normaal drie weken bij kalanchoë. Bij de proef met AVF+ Young Plants duurde de beworteling twee weken. Die ene week winst telt, zeker als de beter bewortelde plant ook sneller in de knop komt."


Ook met chrysant loopt onderzoek

Voor meer informatie:
Artechno Growsystems
Tel: +31 (0)174 512051
[email protected]
www.artechno-growsystems.com/avf-hybrid