Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tienduizenden bezoekers bij Belgische Dag van de Landbouw

"Zorg dat onze boeren hier in Vlaanderen duurzaam voedsel kunnen blijven produceren." Dat was de duidelijke boodschap, die voorzitter Lode Ceyssens benadrukte op de officiële opening. Een oproep die Vlaams landbouwminister Jo Brouns blijft meenemen naar de onderhandelingstafel voor een nieuwe regering. "Vlaanderen toont vandaag zijn hart voor de land- en tuinbouwers. We moeten de ziel van Vlaanderen blijven koesteren en waarderen."



Ook bij Agro Franken in Mol draait alles rond passie, duurzaamheid, innovatie en ondernemerschap. Het bedrijf uit Mol is 75 jaar jong en was zondagmorgen 15 september het prachtige decor voor de officiële opening van de 42ste editie van de Dag van de Landbouw.

Een kleine honderd genodigden, onder meer Vlaams landbouwminister Jo Brouns, verzamelden in een ruime loods. In zijn welkomstwoord bedankte Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond en Landelijke Gilden, Jos Franken, zijn vrouw Maria, en de vele familie en vrienden voor de gastvrijheid.

De 42ste editie had plaats onder de vlag 'Boeren zaaien voor een betere toekomst'. Extra aandacht was er dit jaar voor het thema klimaat. "Landbouwers zijn klimaatbouwers. Boeren zijn de eerste die de klimaatverandering voelen: droge zomers, een bijzonder nat na- en voorjaar… Sommige oogsten konden niet worden binnengehaald. Of denk aan de voorbije warme zomerdagen: door meer knijten steeg het aantal uitbraken van blauwtong bij rundvee exponentieel."

Daarna legde Lode Ceyssens 4 kerncijfers voor.

  • + 1,5 graden Celcius: maximale stijging;
  • 40 % meer voedsel produceren tegen 2050;
  • 800 miljoen mensen gaan elke avond met honger slapen;
  • 0 ha extra grond nodig om die basisbehoefte in te vullen.

Heel goed bezig
"De uitdagingen zijn gigantisch", zegt Lode Ceyssens. "Maar hier in Vlaanderen doen we beter en klimaatvriendelijker dan waar ook ter wereld. We hebben hier altijd moeten boeren op een kleine oppervlakte, rekening houdend met andere actoren, zoals wonen, industrie, recreatie, natuur… Maar we zijn sterk in wat we doen en zijn blijven investeren in bijvoorbeeld innovatie, genetica, opleiding. Dat we zo goed bezig zijn, moeten we nog meer kunnen aantonen met data."

"In Vlaanderen produceren we de klimaatviendelijkste melk, is de ecologisch voetafdruk van rundvlees vele malen kleiner dan elders, produceren we peren klimaatneutraal… Maar ook het klimaat aan de onderhandelingstafel moet meezitten. Boeren zaaien voor hun toekomst, maar hebben meer dan ooit nood aan een ander stikstofbeleid, rechtszekere vergunningen, minder administratie en kalenderlandbouw, bescherming van landbouwgrond…" Dat geldt niet alleen op Vlaams vlak, ook Europees en lokaal. "Onze bedrijfsgildes gaan ook met die boodschap op pad naar lokale bestuurders. Zorg ervoor dat onze boeren hier duurzaam voedsel kunnen blijven produceren."

Hart voor landbouw
Een regeerakkoord kon gastspreker Vlaams landbouwminister Jo Brouns niet uit zijn binnenzak toveren. "Dat zoveel Vlamingen de land- en tuinbouw in het hart sluiten, is de essentie van deze dag. Het zou elke dag Dag van de Landbouw moeten zijn. In Brussel is er te vaak te veel onwetendheid, gebrek aan empathie, wantrouwen… Het is uitdagend om op een klein plekje goed te boeren, maar onze Vlaamse land- en tuinbouwers bewijzen dat het kan."

"Landbouwers zijn frontsoldaten, die veerkrachtig zijn en een groot aanpassingsvermogen hebben. De bekende thema's zijn de bescherming van landbouwgrond, meer rechtszekerheid, kritisch kijken naar de stikstofmodellen… Klimaat laat ook geen kalenderlandbouw toe. Landbouw is de ziel van Vlaanderen. Die moeten we blijven koesteren en waarderen."

Ook Wim Caeyers, burgemeester Mol, brak een lans voor de landbouw. Mol is een van de gemeenten waar de landbouw als strategische sector wordt bekeken. In de stad zijn er heel wat initiatieven, zoals bijvoorbeeld Boost (voor kinderen lagere school) en Toeren bij Boeren.

Bron: Boerenbond

Publicatiedatum: