Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Bijna 'gratis' elektriciteit is ook 'goed'

In de middagen zagen we dit weekend weer lage uurprijzen. Echt onder 0 wilden de EPEX-uurprijzen niet zakken. De gemiddelde dagprijs lag rond de 70 euro per megawattuur en ligt vandaag, maandag, zonder lage uurprijzen, op ruim 91 euro per megawattuur.

De TTF-gasprijs is in trapjes aan het dalen en vrijdag voor komende winter uitgekomen op 37,5 euro. Vanochtend is de markt op een vergelijkbare prijs geopend.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 13 september 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

Een blik op de verrekenprijzen voor onbalans bij TenneT leert dat er in het weekend meermaals een overschot aan elektriciteit was, met als resultaat fors negatieve prijzen. Zaterdag zakte de prijs 4 keer tot -1000 euro, 2 keer tegelijkertijd met een tekort. Van zaterdag op zondagnacht zakte de prijs ook nog 1 keer tot 720 euro voor een kwartier.

In het nieuws komen we de volgende berichten tegen:

Gasunie heeft over zes jaar een operationeel waterstofnetwerk in Nederland. Dat belooft cfo en lid Raad van Bestuur bij Gasunie, Janneke Hermes, bij BNR.

De Amerikaanse aardgasmarkten wijzen op een aanzienlijke prijsstijging in 2025, meldt persbureau Reuters.

Aldo Spanjer berekent als hoofd olie- en gasonderzoek bij zakenbank BNP Paribas de olie- en gasprijzen jaren vooruit. "De voorspelde snelle uitstap uit fossiele brandstoffen is mij te voorbarig", zegt hij in De Telegraaf (€).

In het regeerprogramma dat vrijdag bekend is gemaakt zegt het kabinet 'vol in te zetten' op het slagen van de energietransitie, klimaatbeleid en groene groei. Speerpunten zijn meer kernenergie en het aanpakken van een vol stroomnet.

De groeiende populariteit van thuisbatterijen, waarmee je zelf bijvoorbeeld overtollige zonne-energie kan opslaan, kan tot extra problemen op het elektriciteitsnet leiden. Daarvoor waarschuwt netbeheerder Stedin in een bericht van Nieuwsuur.