Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs verder omlaag

Bij het begin van een nieuwe week is de TTF-gasprijs voor komende winter verder gezakt. Het brengt de contractprijs tussen 36 en 37 euro per megawattuur.

De EPEX-elektriciteitsprijs komt dinsdag op 80 euro per megawattuur, met tussen 14 en 15 uur een prijs van ruim 7 euro.


TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 16 september 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

Het klinkt misschien gek nu het deze week nog heerlijk nazomer is, maar de blik van energiespecialisten gaat steeds meer richting de winter. Daarop wijzen ook de specialisten van energiehandelsplatform Powerhouse. Het onderhoud aan de Noorse gasinstallaties nadert de piek, en hierdoor blijft het spannend of de planning ook gehaald wordt. Bij uitstel liggen prijsstijgingen op de loer.

Barthold Schroot, strategisch energieadviseur voor Energie Beheer Nederland, stipt op LinkedIn aan dat bijna de helft wat we hier in Nederland voor aardgas betalen ten goede komt aan handelaren, importeurs en olie- en gasbedrijven. De kortetermijninkoop van aardgas is vier à vijf keer duurder dan in de VS. Zelfs als gas vloeibaar is gemaakt en daarna vanuit de VS hierheen komt, is LNG nog altijd goedkoper.

Energie Beheer Nederland zelf pleit nog maar eens voor het financieren van het elektriciteitsnet, ook uit algemene middelen. "Door deze investeringen deels uit de algemene middelen te financieren, voorkom je dat tienduizenden huishoudens met lage inkomens naderhand moeten worden gecompenseerd, omdat zij hun energierekening niet kunnen betalen", zegt Cora van Nieuwenhuizen van de brancheorganisatie in EW Magazine.