Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Binnenkort op tv: 'bouwgewassen' telen

De Rijksoverheid wil dat in 2030 ten minste 30% van de bouwmaterialen 'biobased' is. Het VPRO-programma Tegenlicht volgt pioniers die met natuurlijke, lokale materialen aan de slag gaan als akkerbouwer of in de bouw. Dat biedt nieuw perspectief voor boeren en bouwers en levert ook nog eens natuurherstel op en een gezonder leefklimaat. Is het te mooi om waar te zijn? Niet als het aan deze pioniers ligt.

Luc en Wout de Wit noemen zichzelf Bouwboeren. Ze telen in Utrecht verschillende 'bouwgewassen' zoals hennep waarmee ze bio-based tiny houses gaan bouwen. De Drentse boer Koos Vos heeft al zijn koeien noodgedwongen weggedaan en is teler geworden van olifants- en mammoetgras. Dat gras kan gebruikt worden als isolatiemateriaal voor de bouw. Zo kunnen er in heel Nederland bio-based bouwmaterialen van natuurlijke oorsprong worden geteeld. Afhankelijk van de bodem gaat het bijvoorbeeld ook om stro, lisdodde en bamboe.


Bouwboeren Luc en Wout de Wit (Photo credits: VPRO)

Bio-based bouwen is geen Nederlands fenomeen. Julia Watson is een internationaal gerenommeerde landschapsarchitecte die wereldwijd pleit voor een betere balans tussen landbouw, natuur en woningbouw. In de bossen ten Noorden van New York toont ze een fascinerend voorbeeld van natuurbouw die nog veel verder gaat: the Fab Tree Hab, een gebouw waar mensen, dieren en planten zullen gaan samenwonen en dat gedeeltelijk wordt gebouwd door wilgen.

Tegenlicht op de Dutch Design Week
Met een eigen experimentele bio-based bouwplaats is Tegenlicht aanwezig op de Dutch Design Week in het Microlab. Bezoekers en online deelnemers kunnen zelf (virtueel) bouwen met bio-based materialen. Daarnaast worden er op deze bouwplaats ook twee Tegenlicht meet-ups gehouden waarbij de eerste op 19 oktober Julia Watson wordt geïnterviewd. Tijdens de tweede, op zaterdag 26 oktober, voert Tegenlicht een case-study bio-based bouwen met experts uit.

VPRO Tegenlicht: Bouwen met de boer, is te zien op zondag 6 oktober, 22.05 uur, VPRO, NPO 2 en vanaf zondagochtend 6 oktober online op vpro.nl/tegenlicht en NPO Start.

Publicatiedatum: