Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
La Gaitana Farms viert 40-jarig jubileum

"Door uitdagende ervaringen ontdekken organisaties vaak nieuwe sterke punten en groeimogelijkheden"

"Door uitdagende ervaringen ontdekken organisaties vaak nieuwe sterke punten en groeimogelijkheden," zegt Steve Rosenbluth, vicepresident van La Gaitana Farms en Charme Flowers in Miami. La Gaitana Farms is een onafhankelijke Colombiaanse teler van anjers en boekettenfabrikant in familiebezit met een teeltoppervlakte van 43 ha. Het bedrijf bestaat uit drie teeltbedrijven: Guasca Farm, Cota Farm en Subachoque Farm, die allemaal gelegen zijn in de Sabana de Bogotá, Colombia.

La Gaitana Farms is een exporteur van bloemen, ze verkopen hun bloemen aan 22 verschillende internationale bestemmingen waaronder de VS, Nederland en het VK. Dit jaar viert La Gaitana Farms haar 40-jarig bestaan. Door de jaren heen heeft het bedrijf momenten van groei gekend, maar ook een reeks uitdagingen. In dit artikel vertellen Rosenbluth en CEO Camilo Bleier hoe La Gaitana Farms zich heeft ontwikkeld tot het bedrijf dat het nu is.


Het team van La Gaitana Farms bij Proflora 2023

De weg naar groei
La Gaitana Farms werd in 1984 opgericht door vier partners met 4 ha teelt in kassen. Ze begonnen met de productie van rozen, anjers en trosanjers. In 1986 kocht de familie Bleier een groter aandeel en nam het management over. "Toen was het nog geen bloeiend bedrijf. We hadden geen goede waterbron en we hadden te maken met Fusarium. Bovendien was de verkoop geconcentreerd op één klant die in consignatie kocht. Desondanks hebben we het teeltgebied geleidelijk vertienvoudigd," vertelt Bleier.

Hij legt uit hoe het bedrijf vanaf dat moment begon te groeien en uit te breiden. "Tussen 1993 en 2003 heeft La Gaitana Farms een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt, niet alleen wat betreft de fysieke ruimte, maar ook wat betreft de aanwezigheid van het bedrijf op de markt. Later in 2005 hebben we een ultramodern post-harvest magazijn met koelers gebouwd, met een oppervlakte van maar liefst 2.300 vierkante meter. Het magazijn is uitgerust met geïsoleerde panelen voor temperatuurbeheersing, waardoor er jaarrond een constante temperatuur van 3 graden Celsius wordt gehandhaafd. Naarmate we ons verder ontwikkelden, namen we in 2007 de strategische beslissing om ons uitsluitend te specialiseren in de teelt van anjers en trosanjers, gebieden waarin onze expertise uitblinkt." Verdere uitbreidingen van teeltgebieden en post-harvestfaciliteiten vonden plaats in 2012, 2017 en 2020.


Anjers worden geteeld op een van de teeltbedrijven

"Het is geen gemakkelijke weg geweest," benadrukt Bleier als hij terugkijkt op de ontwikkeling van het bedrijf. "In de afgelopen 40 jaar hebben we allerlei hindernissen moeten nemen, ook natuurlijke. Een paar jaar geleden verwoestte een hagelbui 8 ha van onze kassen en ook orkanen aan de oostkust van de VS hebben ons bedrijf getroffen. Meer recentelijk testte de coronapandemie ons vermogen en onze flexibiliteit om het bedrijf en de werknemers veilig te houden. Terugkijkend geloven we dat onze inzet, visie en de toewijding van ons team de sleutel zijn geweest tot het overwinnen van deze uitdagingen."

Verdere ontwikkeling
Naast de uitbreiding in hectare, heeft het bedrijf zich ook ingespannen om hun producten en diensten verder te ontwikkelen. "Door de jaren heen is onze toewijding aan het leveren van uitzonderlijke service, superieure kwaliteit en een grote verscheidenheid aan bloemen de drijvende kracht geweest achter onze voortdurende groei en succes. In 2019 en 2023 hebben we meerdere kwaliteitsprijzen gewonnen bij Proflora. En we zijn er trots op dat de anjerveredelaars Dümmen Orange, Santamaria en Danziger ons teeltbedrijf hebben gekozen als proeflocatie en showroom voor bestaande en nieuwe anjerrassen", aldus Bleier.

Het team van La Gaitana Farms met hun prijzen op Proflora, Bogota in 2023.

"We hebben ook geïnvesteerd in onze faciliteiten en kwaliteitscontroleprocessen. In 2019 hebben we onze koelopslagruimtes en laaddocks geoptimaliseerd, waardoor zeecontainers direct op het teeltbedrijf kunnen worden geladen. Verder hebben we ons ingespannen om duurzame teeltmethoden te gebruiken, zoals IPM, recycling, compostering en herbebossingsprogramma's, evenals het gebruik van biologisch afbreekbare koelgassen en rijstkafsubstraat."

Het bedrijf heeft ook verschillende transportmethoden uitgeprobeerd. "In 2008 is La Gaitana Farms begonnen met een experiment om bloemen via zeecontainers te vervoeren. Sinds 2008 worden er regelmatig zendingen van 40' koelcontainers gevuld met anjers en mini-anjers naar Rotterdam en Miami gestuurd. Deze onderneming overtrof onze verwachtingen, want de bloemen bleken een uitstekend vaasleven te hebben."

Een 'groeimindset'
Op de vraag wat hij voor de toekomst verwacht, zegt Rosenbluth het volgende: "We hebben nog steeds die groeimindset en we hebben nog steeds land beschikbaar voor verdere uitbreiding. Toch hebben we de afgelopen 40 jaar veel uitdagingen overwonnen die van ons een veerkrachtige, aanpasbare organisatie hebben gemaakt die leert van haar eigen geschiedenis."

"Er zijn klanten die op zoek zijn naar een product van superieure kwaliteit en die zowel jaarrond als tijdens de bloemenfeestdagen met speciale aandacht geholpen willen worden. De onafhankelijke telers zijn er om in die behoeften te voorzien. Wij zijn trots daar nog steeds een van te zijn. We zijn enthousiast over onze 40-jarige groei en kijken uit naar nog veel meer."

Voor meer informatie:
La Gaitana Farms
www.lagaitanafarms.com

Publicatiedatum: