Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aart Buizer, Fresco Flowers

"De langdurige lage productie heeft geleid tot behoorlijke prijsstijgingen"

Tholen - De rozenproductie rond de evenaar is de afgelopen tijd relatief laag geweest. Dit gold niet alleen voor Oost-Afrikaanse landen zoals Kenia en Ethiopië, maar ook voor de westelijke regio's zoals Ecuador en Colombia. Om verschillende redenen waren de beschikbare volumes overal beperkt.


Rift Valley Roses

Wanneer de belangrijkste gebieden waar rozen gekweekt worden wereldwijd te maken krijgen met lagere producties, ontstaan er tekorten op de markt en stijgen de prijzen. Het is een klassiek geval van vraag en aanbod en geen hogere wiskunde, volgens Aart Buizer van Fresco Flowers.

Keniaanse winter
"Bij Royal FloraHolland zagen we dat de aanvoer van rozen uit Oost-Afrika via de veilingklok in de zomermaanden juli en augustus ongeveer 10% lager lag dan vorig jaar. Vooral Kenia werd getroffen door een langdurige koude periode met weinig zonlicht," vertelt hij. Kou is trouwens relatief, want Nederlandse kou en niet te vergelijken met Keniaanse kou. "Hoewel de totale regenval gemiddeld leek, viel deze in een kortere periode. De grootste impact op de lage producties komt echter door een combinatie van koude nachten en het gebrek aan zon. Dit weerbeeld is normaal gesproken kenmerkend voor de Keniaanse winter, maar dit jaar duurde deze periode wat langer dan gebruikelijk."


Lolomarik Farm

Aart vertelt verder: "De langdurige lage productie, in combinatie met een aanhoudende vraag naar bloemen, heeft geleid tot flinke prijsstijgingen. Gelukkig zien we nu dat de productie langzaamaan weer toeneemt. Ik verwacht dat we binnen twee tot drie weken weer op het normale productieniveau zitten. Hierdoor zal de verhouding tussen vraag en aanbod veranderen en ik vermoed ook dat de prijzen weer zullen dalen."


Na de oogst op Lolomarik Farm

False Codling Moth
Naast de productieproblemen hebben zowel Kenia als Ethiopië ook te maken met de False Codling Moth (FCM). Tien procent van alle rozen die Europa binnenkomen, moeten worden geïnspecteerd op de aanwezigheid van de FCM. Aangezien Nederland veruit de grootste importeur van Keniaanse rozen is, heeft de Nederlandse handel er direct mee te maken. Iets wat momenteel ook veel aandacht nodig heeft volgens Aart. "In Kenia hebben enkele kwekerijen hier mee te maken gehad, waardoor ze voor een bepaalde periode niet konden exporteren. Dit heeft niet meegeholpen aan de tekorten die er toch al waren in de markt."

Voor meer informatie:
Aart Buizer
Fresco Flowers
Tel: 0613130231
[email protected]
www.frescoflowers.nl