Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Versneld naar weerbaar telen met ICM-systeemaanpak

De druk om het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen te reduceren in de tuinbouwsector neemt toe. Het assortiment krimpt en de uitdaging voor telers richting 2030 is groot. Royal Brinkman introduceert een ICM-systeemaanpak met 15 kennisgebieden gecombineerd met data. Een methode die verdergaat dan geïntegreerde gewasbescherming (IPM). Deze methode is gebaseerd op een totaalbeeld van de vitale plant; ofwel Integrated Crop Management (ICM).

De wereld waarin we voor de bemesting volledig met minerale, synthetische meststoffen konden telen én waarbij we voor een ziekte- of plaagbestrijding bijna altijd een chemisch redmiddel in konden zetten, bestaat niet meer, stelt men bij Royal Brinkman. Een gezonde plant telen is momenteel vele malen complexer dan in het verleden. Die uitdaging zal de komende jaren alleen nog maar complexer worden.



Van IPM naar ICM
Royal Brinkman introduceert een ICM-methode voor deze uitdaging. CEO Ton van Mil: "Al 140 jaar zet Royal Brinkman zich in om telers te helpen hun teelt en rendement te verbeteren. Innovatie is daarbij een must. Ons specialisme gaat verder dan alleen geïntegreerde gewasbescherming (IPM), die bestaat uit biologische- en chemische gewasbescherming en monitoring. De ICM-systeemaanpak van Royal Brinkman beschikt over 15 kennisgebieden, gebieden die allemaal binnen onze scope liggen. Met deze in-house expertise ontstaat een geïntegreerd gewasmanagementsysteem voor een zo weerbaar mogelijke teelt."



Hoe werkt de ICM-systeemaanpak?
ICM staat voor Integrated Crop Management. Hoe werkt zo'n geïntegreerd gewasmanagementsysteem? Thomas Kern, Business Development & Strategy Manager bij Royal Brinkman vertelt: "Bij het weerbaar telen van een gewas ga je uit van een combinatie van alle mogelijke middelen en methodieken die beschikbaar zijn. Dat begint al bij het uitgangsmateriaal, gevolgd door de keuze van het substraat en de kwaliteit van het gietwater. Bemesting en plantversterking helpen mee aan het streven naar een vitale plant."

Thomas voegt eraan toe dat een juiste bedrijfshygiëne én goede klimaatomstandigheden helpen dat een plant minder vatbaar wordt voor zieken en plagen. "Monitoring signaleert deze plagen tijdig waarna natuurlijke vijanden, feromonen, biodiversiteit en biopesticiden gezamenlijk zorgen voor een biologische of groene aanpak."

Een essentiële verrijking in de ICM-systeemaanpak zijn nieuwe digitale waarschuwingssystemen. Deze monitoren, analyseren en voorspellen de uitbraak van ziekten en plagen. Thomas: "Bij een weerbare teelt blijft het mogelijk om chemische middelen als (pleksgewijze) correctie in het uiterste geval beperkt in te zetten, met de juiste precisie spuittechniek."

15 kennisgebieden en data
De kennis van deze 15 gebieden verbindt Royal Brinkman in één ICM-systeemaanpak. Alle data uit deze 15 kennisgebieden komen samen in Auxin, het digitale platform. Praktijkkennis en databronnen met AI worden gecombineerd. Hierdoor zijn de adviezen voor een weerbare teelt doelmatiger dan ooit, volgens Royal Brinkman.

Maximale inspanning
De mens heeft hulp nodig om alle aspecten rondom de teelt van een gezonde plant te kunnen beoordelen. Om vervolgens te handelen volgens de actueel geldende wetgeving en eisen van supermarkten en afnemers. De uitdaging is groot en elk gewas, soort of ras kent zijn eigen bedreigingen. Alleen door maximale inspanning van iedereen in de branche zijn er voorwaartse stappen te zetten en kan de tuinbouwsector versneld de transitie maken naar weerbaar telen.

Royal Brinkman gebruikt hiervoor haar ICM-systeemaanpak, om samen met telers en partners te werken aan een toekomstbestendige teelt vanuit haar belofte Let's improve together. Met als gezamenlijk doel ook in de toekomst 'een gezonde plant' in Nederland onder glas te kunnen telen.



Voor meer informatie:
Royal Brinkman
[email protected]
www.royalbrinkman.com

Publicatiedatum: