Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De chrysantenteelt en markt in Scandinavië

De chrysant heeft niet dezelfde sterke associatie met Allerheiligen en rouw als in sommige andere delen van Europa. In Scandinavië wordt de bloem minder specifiek geassocieerd met de dood en eerder gezien als een mooie bloem voor verschillende gelegenheden, zowel binnen als buiten. In plaats van een focus op Allerheiligen ligt de nadruk in Scandinavië meer op het gebruik van chrysanten als decoratie in de zomer en herfst.

Scandinavië
Scandinavië staat bekend om zijn bijzondere voorkeuren en teeltmethoden van chrysanten. In deze regio, die Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland omvat, spelen de specifieke klimatologische omstandigheden, cultuur en marktdynamiek een grote rol in de manier waarop chrysanten worden geteeld en verkocht.

Bijna alle chrysanten in Scandinavië worden geteeld in kassen, die ze beschermen tegen het strenge klimaat. Vooral in Zweden en Noorwegen is de teelt bijna volledig afhankelijk van kassen, vanwege de korte zomer en koude nachten. Kassenteelt biedt de mogelijkheid om optimale groeiomstandigheden te creëren, ondanks de lange winters met weinig daglicht die typisch zijn voor deze regio. In Denemarken worden de meeste grote chrysanten echter buiten geteeld, om een sterke en winterharde plant te krijgen. Door buiten te kweken, is het ook mogelijk om veel verschillende soorten en kleuren te kweken.

Kleurvoorkeuren
Wat kleurvoorkeuren betreft, zijn Scandinavische consumenten vooral dol op chrysanten in roze, paarse, witte, rode en oranje tinten. Gele chrysanten zijn minder populair. Het lange winterseizoen met weinig daglicht in Scandinavië beïnvloedt niet alleen de teelt, maar ook de voorkeur van de consument. Mensen hebben de neiging om hun woonruimtes op te fleuren met vrolijke en warme kleuren, waarbij roze chrysanten bijzonder populair zijn. Deze roze tinten passen perfect bij de Scandinavische esthetiek, die bekend staat om haar lichte, zachte en pastelkleuren. Het kiezen van roze chrysanten kan gezien worden als een manier om sereniteit en rust in huis te brengen, in lijn met de typische Scandinavische levensstijl.

De chrysantenteelt in Scandinavië is daarom meer dan alleen een agrarische activiteit; het is een weerspiegeling van de culturele en klimatologische omstandigheden die deze unieke regio kenmerken.

Voor meer informatie:
Gediflora
Schierveldestraat 14
B-8840 Oostnieuwkerke, België
Tel.: +32 (0)51 26 88 88
[email protected]
www.gediflora.be

Publicatiedatum: