Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Neil Alock, Seiont

"Ik zou graag geloven dat veenvrij vermeerderen marktvoordeel zou opleveren"

"Vermeerdering was, en is nog steeds, het meest uitdagende aspect van veenvrije teelt," zegt Neil Alock, algemeen directeur van Seiont Nurseries. Dit bedrijf produceert voornamelijk jonge heesters en vaste planten in pluggen en P9. De in Wales gevestigde teler omarmde het veenvrij kweken, dus in januari van dit jaar besloten ze om 100% veenvrij te gaan vermeerderen. In dit artikel praat Neil ons bij over de gang van zaken.

Veenvrij = hogere kosten
Hoewel Neil denkt dat er niet veel commerciƫle telers zijn die 100% veenvrij telen in het VK en Europa, gelooft hij dat het belangrijk is om dit wel te doen. "Sommige ketens eisen nu al 100% veenvrij en accepteren geen producten met veenvermindering. We verpotten onze P9 al 14 jaar veenvrij omdat we jaren geleden al de noodzaak zagen om veenvrij te kweken. We wisten dat er op een gegeven moment wetgeving zou komen. Daarom hebben we besloten om zo snel mogelijk te leren en ons aan te passen."


Veenvrije vermeerdering bij Seiont

Dat wil niet zeggen dat het veenvrij vermeerderen zonder problemen is verlopen voor Seiont Nurseries. Integendeel, Neil vindt de extra kosten die veenvrij kweken met zich meebrengt een echte uitdaging. "Gezien de groeiende vraag naar veenvrije producten, zou ik graag geloven dat veenvrij vermeerderen marktvoordeel zou opleveren. Tot nu toe is dat echter moeilijk te zien. Veenvrije vermeerdering brengt hogere kosten met zich mee, die we moeten doorberekenen aan de keten. Dit is moeilijk vanwege de negatieve prijsdruk vanuit de retail keten. Kopers kijken nog steeds eerst naar de prijs," legt Neil uit.

Brexit is een ramp
Hij voegt eraan toe dat Brexit ook leidt tot minder handel en meer kosten: "Brexit is een absolute ramp, er is geen ander woord voor. Seiont exporteerde vroeger 18% van het product in de EU, nu is dat minder dan 2%. Ik ben nog steeds actief op zoek om onze export weer op te bouwen, maar er is slechts beperkte belangstelling voor de nieuwste rassen. Ik zal ook niet zwijgen over dit onderwerp. Na verschillende vertragingen is het VK geleidelijk controles aan het invoeren bij import, en natuurlijk zorgt dit alleen maar voor meer vertragingen en meer kosten die moeten worden doorberekend. Dat gezegd hebbende, vergroten we nog steeds onze verkoop in het VK en breiden we als bedrijf uit, maar ik kijk uit naar de dag dat we weer deel gaan uitmaken van ten minste de douane-unie en de interne markt."

Veenvrije Hebe Pink Starburst

Leren en ontwikkelen
Bij Seiont Nurseries benadrukken ze het voortdurende leren en ontwikkelen in hun bedrijf. "We leren elke dag in dit werk. Voor vermeerdering gebruiken we drie verschillende mixen van verschillende fabrikanten, omdat niet elke plant van elke compost houdt. Ook zijn we altijd op zoek naar nieuwe klanten en producten." Daarom werken ze momenteel samen met een ander bedrijf in het VK om een reeks bijzondere heesters en vaste planten op de reguliere teelt te brengen. "Dit is een heel spannend nieuw project en ik werk graag aan dit soort onderwerpen. We blijven nauw samenwerken met Pinnacle Plants International, Van Vliet New Plants, Genesis, Plantipp en Breederplants aan vele andere nieuwe variƫteiten."


Fase III weefselkweek bij Seiont Nurseries

Voor meer informatie:
Neil Alcock
Seiont Nurseries

[email protected]
www.seiontnurseries.com

Publicatiedatum: