Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Registreer eetbare siergewassen, mini- en vensterbankgroenten

Rassen die eetbaar zijn en die als vensterbankgroenten of sierproduct worden verhandeld of verkocht, dienen als groente geregistreerd (toegelaten) te worden op de rassenverkeerslijst van de EU.

Alleen als het ras ongeschikt is voor consumptie, kan registratie achterwege blijven. Dit is gebaseerd op EG-richtlijn 2002/55 artikel 2.1.b waarin de definitie van registratieplichtige groentegewassen wordt gegeven. Indien de planten en/of vruchten eetbaar zijn, krijgen zij een tuinbouwbestemming.

Voor gewassen die niet in de EG-richtlijn worden genoemd, geldt geen registratieplicht, ongeacht het gebruik voor groente- of sierdoeleinden. Daarom hoeven bijvoorbeeld sierpepers die tot Capsicum frutescens L. behoren en niet tot Capsicum annuum L. niet geregistreerd te worden, ook al zijn ze eetbaar.

Wilt u materiaal van het ras verhandelen binnen Europa?
Vraag dan toelating aan in een van de EU-lidstaten. Daarmee voldoet u aan de Europese regelgeving. Dit voorkomt juridische problemen bij de verhandeling van het materiaal. Toegelaten rassen kunnen zonder beperkingen worden verhandeld binnen de EU, waardoor het marktbereik wordt vergroot.

Wilt u het materiaal van uw ras ook beschermen tegen ongeoorloofd gebruik door derden?
Vraag dan ook kwekersrechtverlening aan. Daarmee wordt uw ras beschermd en heeft u een wettelijke ondersteuning bij conflicten over eigendom. De houder van het kwekersrecht bepaalt wie materiaal van het ras mag verhandelen of telen.

Heeft u vragen?
Meer informatie over toelating of kwekersrechtverlening in Nederland vindt u op de website van de Raad voor plantenrassen.

Bron: Naktuinbouw

Publicatiedatum: