Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vilosa

Mozaic, de kalanchoë die van kleur verandert

Tholen - Tussen de miljoenen kalanchoëplantjes, chrysanten en celosias bij potplantenkwekerij Vilosa, staat ook Mozaic. Een kalanchoë die op het eerste gezicht gewoon pasteltinten heeft, maar niets is minder waar. Naar mate hij langer buiten staat, veranderen de bloemetjes van kleur door de invloed van licht en temperatuur.


Loek Ammerlaan met de Mozaic tijdens de Autumn Fair

Zomer
De Mozaic is speciaal bedoeld voor de zomer, vertelt Loek Ammerlaan. "Naast dat de Mozaic een echte zomerplant is, komt hij ook het beste tot zijn recht als buitenplant. Hij kan het hele jaar door binnen staan, maar komt dan niet tot zijn felste kleuren. Daarnaast weten veel mensen ook niet dat een kalanchoë gewoon heel goed buiten kan, zodra de nachtvorst over is. Het wordt vaak nog als binnenplant beschouwd. Bij de Mozaic geven we als informatie aan de exporteurs en tuincentra mee dat deze plant het zomers ook buiten heel goed doet, zij kunnen deze informatie vervolgens delen met de klant."

Myrthe van Noort, marketing bij Vilosa, voegt daar aan toe: "We realiseren ons dat de vertaling van de Mozaic op de winkelvloer lastig is en we bieden daarom ondersteuning voor de exporteur en eindklant. Wij bieden daarin graag hulp vanuit standaard materialen of maatwerk in geval van een grote order."

Lichtintensiteit
Maar hoe werkt dat nu precies, die kleurverandering? Rick van Luijk, commercieel directeur bij Vilosa legt uit: "Op het moment dat je de plant buiten zet, verandert hij van kleur door het verschil van de dag- en nachttemperatuur. Ook heeft hij lichtintensiteit nodig, dat is de reden dat we de plant in de zomer leveren. In de winter is verkleuring niet zichtbaar en blijft hij vlakker. Het verschil in verkleuring wanneer het een week regent, is anders dan wanneer het zonnig is. Door andere klimaatomstandigheden zal de Mozaic ook anders verkleuren. Buiten komt hij goed tot zijn recht. Verder is de Mozaic net als elke andere kalanchoë, hij heeft licht nodig en niet al te veel water."


Links een Mozaic die nog niet buiten is geweest naast een Mozaic die buiten heeft gestaan.

Einde seizoen
Andere kalanchoës worden jaarrond geteeld, maar omdat de Mozaic bedoeld is voor de zomer, telen ze deze alleen vanaf begin mei tot eind september. Naast de gewone kalanchoës hebben ze ook nog specials zoals de Lucky Bells en Magic Bells. "Op twee van de drie locaties van Vilosa, die totaal zo'n 80 werknemers tellen, gaat veel geautomatiseerd. Op de derde locatie gaat vrijwel alles handmatig. Hier worden onder andere onze specials en celosia's geteeld en diverse testen uitgevoerd."


Automatisering op de kwekerij.

Dit is het derde jaar dat Mozaic wordt geteeld bij Vilosa, die de enige kwekerij in Europa is die deze kalanchoë teelt, vertelt Loek. In de kwekerij komen de stekjes binnen en worden ze geteeld tot de grootte waarin ze uitgeleverd worden. "Het seizoen is nu tot een einde gekomen, maar de bestellingen voor volgend jaar kunnen al wel geplaatst worden," sluit Loek af.

Voor meer informatie:
Vilosa
Tel.: +31 (0)174 210 380
[email protected]
www.vilosa.nl