Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cultuurgroep Rozen bezoekt Belgische ILVO

Vrijdagmiddag 13 september jl. bracht de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen een bezoek aan het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) in Melle. Ruim 30 leden en relaties kregen daar een inkijk in het onderzoek in vooral de sierteelt. De dag werd afgesloten met een rondleiding bij Brouwerij Huyghe in dezelfde plaats.

Het ILVO is een onderzoeksinstelling van de Vlaamse overheid waar verspreid over verschillende locaties ruim 750 mensen werkzaam zijn. Het bezoek was aan de afdeling Plant met onder meer eigen veredelingsprogramma's voor verschillende siergewassen. Eerdere jaren zijn een aantal van de nieuwe tuinrozen die hieruit voortgekomen zijn, aangemeld voor de keuringen van Excellence Roses van de cultuurgroep.

Veredeling
Leen Reus, senior scientist bij het ILVO, vertelde enthousiast over de verschillende projecten. Zo is er aandacht voor circulaire teelt door hergebruik van potgrond en worden de mogelijkheden van AI voor optimaal gewasmanagement onderzocht. De veredeling wordt gecombineerd met verschillende onderzoekstechnieken. Kwekers die zijn aangesloten bij de coöperatie BEST-select bepalen mee bij de selectie van gewassen. Aan het slot van haar presentatie gaf de onderzoekster aan altijd open te staan voor nieuwe ideeën.

Een rondleiding in de kassen, laboratoria en op proefvelden verschafte extra inzicht in de kennis die wordt ontwikkeld. Zo werd stilgestaan bij de Hydras-installatie voor droogteproeven; het eerste state-of-the-art veld lab in de wereld waarmee de reactie van planten en hun wortels op droogte kan worden gemonitord. De installatie bestaat uit zes verrijdbare droogtekappen, een netwerk van elektroden en drones met geavanceerde sensoren. Doel is de ontwikkeling van droogtetolerante gewassen te versnellen.

Bier
Daarna reed de groep door naar bierbrouwerij Huyghe; een van de grootste brouwerijen van België die als doel heeft de meest duurzame brouwerij van België te worden. Tijdens een uitgebreide rondleiding en proeverij werd kennisgenomen van het productieproces van de verschillende bieren waaronder Delirium Tremens.

"Nu Plantentuin Meise de derde keuringslocatie voor Excellence Roses in Vlaanderen is geworden, opereert onze cultuurgroep steeds meer internationaal. Het warme onthaal bij het Vlaamse ILVO was daar eens te meer het bewijs van", aldus interim-voorzitter Hans van Hage. "Veredeling, teelt en onderzoek haken de laatste jaren steeds meer in elkaar en zijn inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wij waren onder de indruk van de onderzoeken en resultaten geboekt door het ILVO en hopen dat we de komende jaren nog veel van elkaar kunnen leren."

De Cultuurgroep Rozen en Rozenonderstammen is een zelfstandige Vereniging. Het secretariaat is bij Royal Anthos ondergebracht. De kosten van de middag werden gedeeld met de LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen, waarmee regelmatig inhoudelijk wordt afgestemd. Waar de focus van de eerste op afzet, promotie en keuringen voor Excellence Roses is gericht, richt de tweede zich vooral op teeltaangelegenheden.

Bron: Anthos

Publicatiedatum: