Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: "Topdag voor gascentrales"

Met het naderende einde van de piek in het Noors onderhoud aan gasinstallaties daalt de TTF-gasprijs nog altijd. De trend is in ieder geval dalende, ondanks regelmatig piekjes omhoog, zoals ook vrijdag. Maandagochtend is de TTF-gasprijs voor een contract voor deze winter geopend tussen de 36-37 euro per megawattuur.

Dit weekend zakten de uurprijzen voor elektriciteit enkele uren weer nipt onder 0 op zaterdag en lagen ook zondagmiddag de prijzen enkele uren laag. De gemiddelde EPEX-dagprijs op maandag ligt met 113 euro per megawattuur op het hoogste niveau in 2 weken tijd. De uurprijzen zakken vanmiddag niet lager dan zo'n 70 euro per megawattuur. Vanavond tussen 19 en 20 stijgt de prijs voor 1 uur tot grote hoogte: 283 euro per megawattuur.
TTF-gasprijs contract kwartaal 1 2025 t/m 20 september 2024. Bekijk hier de meest actuele prijzen.

Eind vorige week stond AgroEnergy stil bij wat er kan gaan gebeuren, en wat dat voor effect op de gasprijs kan hebben. Ook is er aandacht voor dalende termijnprijzen voor elektriciteit.

"De prijsontwikkelingen op de termijnmarkten voor elektriciteit worden met name beïnvloed door de verandering in de gasprijzen en de markt voor CO2-emissierechten. Zoals in de bovenstaande tabel is weergegeven, is er een daling zichtbaar in de elektriciteitsprijzen over alle termijnen. Deze prijsdaling kan voornamelijk worden toegeschreven aan een afname van de waarde van het toonaangevende december 2024-contract voor CO2-emissierechten. Waar dit contract vorige week nog handelde tegen een prijs van circa 66,5 €/ton, ligt de huidige handelswaarde net onder de 64 €/ton. Deze daling heeft direct impact gehad aan de lagere elektriciteitsprijzen op de termijnmarkten."

AgroEnergy wijst ook op een stop van Russische gas via Oekraïense leidingen per eind van 2024. Daarmee gaat de vraag naar LNG toenemen, stipt men aan. Veel LNG komt uit het Midden-Oosten en de VS, maar ook Rusland levert nog altijd LNG. Dit komt door een maas in de wet, aldus sanctie-expert Heleen over de Linden bij BNR.

Net als voor gas reageert ook de oliemarkt gevoelig op geopolitiek nieuws. De prijzen stijgen daarom deze week, na een gestage daling de afgelopen tijd, die ook aan de pomp te merken was. "De markt is nerveus en zal reageren op elk kleine nieuwsfeit", zegt olie- en gasexpert Ronald de Zoete bij BNR.

Een rapport van het Internationaal Energieagentschap wijst erop dat problemen met het elektriciteitsnetwerk ertoe kunnen leiden dat de wereld maar liefst 2.000 terawattuur aan wind- en zonne-energie misloopt.

Het Noorse energieconcern Equinor ziet voorlopig af van plannen om samen met het Duitse RWE een pijpleiding aan te leggen voor het transport van waterstof van Noorwegen naar Duitsland. Het grootste olie- en gasbedrijf van Noorwegen zet het project in de ijskast om een gebrek aan vraag vanuit klanten, meldt het ANP.

Jean-Paul Harreman van Enappsys Energy Insights staat op LinkedIn stil bij duale onbalansprijzen. Die komen vaker voor.