Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Goede bloemen zijn echt bizar duur”

Tholen - "We zien dat de markt een beetje aantrekt, er is een kleine opleving maar nog geen constante lijn die doorzet," vertelt Joost Petri van Starline Flowers. Met wisselende temperaturen, een ingewikkeld zomerseizoen en verminderde aanvoer vanuit het buitenland, is het een uitdaging voor veel bedrijven in de bloemensector.

Luxeproduct
"We horen bij sommige bedrijven om ons heen dat het op maandagen weer giga druk is, maar dat het de rest van de dagen dan afzien is," zegt Joost. "Het is lastig te peilen hoe dat komt, maar ik denk ook dat onderliggende maatschappelijke problemen meespelen. Er zijn oorlogen in verschillende landen en er is best wat onzekerheid onder Nederlanders over hun werk en inkomsten. We zien daardoor dat bloemen een luxeproduct worden, iets wat we al lang roepen."

Bizar duur
"De prijzen liggen heel hoog, terwijl de vraag niet is toegenomen. Het aanbod aan goede betrouwbare bloemen is er ook wel, maar minder. We hebben toch te maken gehad met overstromingen en veel regen, maar ook weer hoge temperaturen. Daar knappen bloemetjes niet van op," vertelt hij. "Je ziet dat goede bloemen echt bizar duur zijn. Delphiniums bijvoorbeeld, deze zijn altijd duur, maar nu helemaal. We hebben een bepaalde soort waarvan de prijs momenteel twee à drie euro meer per tak is dan normaal gesproken."

Italië-seizoen
"We hebben deze zomer echt verschrikkelijk veel slechte Nederlandse bloemen gehad, maar nu begint de import uit Zuid-Europa. Onze bloemen komen dit najaar vooral vanuit Italië, en de kwaliteit is een verademing. De violieren en duizendschonen zijn weer in aantocht, en binnenkort komen ook de ranonkels en anemonen weer. Dan is het weer volle bak Italië-seizoen."

"Ik denk dat er ooit wel een punt komt dat Nederlandse bloemen geen toegevoegde waarde meer hebben en we het moeten hebben van de import. Voor de aanvoer zal Nederland natuurlijk altijd belangrijk blijven." Joost sluit af: "Ik denk dat het een grote uitdaging is om de omzetten van vorig jaar te realiseren met de bijpassende marges. Weinig mensen kunnen zeggen dat dit jaar dusver beter is dan vorig jaar. Maar ik houd goede moed en hoop dat we een goed najaar tegemoet gaan."

Voor meer informatie:
Joost Petri
Starline Flowers
[email protected]
www.starlineflowers.com